Coronavirusul care provoacă COVID devine rezistent la medicamentele antivirale

Coronavirusul care provoacă COVID devine rezistent la medicamentele antivirale

SARS-CoV-2 devine rezistent la două medicamente antivirale, utilizate pentru tratarea pacienților infectați, arată două studii recente.

În anii care au trecut de la apogeul pandemiei Covid-19, cercetătorii din domeniul sănătății au continuat să studieze SARS-CoV-2, și cu noile opțiuni de vaccinare. Ei lucrează, de asemenea, la dezvoltarea de noi terapii pentru persoanele infectate de virus, care nu au fost imunizate sau care au un sistem imunitar compromis.

Ca parte a acestui efort, două astfel de terapii, respectiv medicamentele remdesivir și nirmatrelvir, au devenit tratamentele de bază pentru pacienții cu sisteme imunitare care nu sunt capabile să lupte împotriva virusului. Aceste antivirale riscă să nu-și mai facă efectul pe măsură ce virusul suferă mutații, scrie 360medical.ro.

În primul studiu, o echipă formată din reprezentanți ai Universității Cornell și ai Institutelor americane pentru sănătate (NIH) a studiat rezultatele tratamentului pacienților cu sistem imunitar compromis cărora li s-a administrat medicamentul remdesivir.

Cercetătorii au secvențiat ADN-ul SARS-CoV-2 care a infectat 15 pacienți Covid și au constatat că virusul a dezvoltat o sensibilitate redusă atât la remdesivir, cât și la nirmatrelvir. De asemenea, ei au constatat că virusurile mutante ar putea infecta alte persoane din apropiere. Mai multe, aici.

Comenteaza