COVID-19 poate provoca un efect secundar surprinzător. A fost descoperit în Statele Unite ale Americii

COVID-19  poate provoca un efect secundar surprinzător.  A fost descoperit în Statele Unite ale Americii

Pierderea dinților este noua sechelă semnalată la mai mulți pacienți infectați cu noul coronavirus, pe lângă simptomele știute deja: febră, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului.

Dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale din SUA susține că mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-ar fi pierdut câte un dinte, la scurt timp după ce au făcut boala.  “O manifestare cu atât mai stranie, cu cât aceștia nu au simțit nici cea mai mică durere. Pur și simplu, dintele a început să se miște”, a declarat expertul pentru publicața New York Times.

Pacienții care au experimentat acest fenomen straniu au creat un grup de susținere, în care vorbesc despre sechelele cu care au rămas de pe urma bolii provocate de noul coronavirus.

Specialiștii au găsit și o explicație: „SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților”,  susține dr. Li.  

Pe de altă parte, sunt de părere alți experți, este posibil ca răspunsul exagerat al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste și la nivelul cavității bucale.

Deocamdată, toate acestea sunt pure speculații, deoarece încă nu există un studiu concret care să facă legătura între infectarea cu noul coronavirus și căderea dinților.

Cert este că spălatul pe dinți, ori de câte ori plecăm de acasă, reprezintă o barieră în plus în calea virusului. Un profesor de la Universitatea din Bristol susține că pasta de dinți conține aceleași substanțe ca dezinfectantul pentru mâini, așa că ar putea împiedica noul coronavirus să pătrundă în cavitatea bucală.

Comenteaza