Crește numărul nașterilor premature în România! Clujul este în top

Crește numărul nașterilor premature în România! Clujul este în top

În 2023, numărul de nașteri înainte de termen au reprezentat 16% din totalul de nașteri din România. 

"În fiecare an, țara noastră înregistrează o serie de recorduri negative în privința natalității", anunță reprezentanții Asociației Prematurilor.

Numărul total de nașteri în România în 2023 a fost de 155.418, față de 180.735 nașteri în 2021, așadar asistăm la o natalitate tot mai redusă.

De asemenea, potrivit sursei citate, este îngrijorător numărul mic de săptămâni la care se nasc din ce în cei mai mulți copii, precum și vârsta mică a mamelor minore care nasc copii la vârste foarte fragede.

Astfel, 6.284 de copii au fost născuţi de mame minore sub 18 ani, ceea ce înseamnă un procent de 4%. Cele mai tinere mame, în 2023, au avut 12 ani și au născut 27 de copii.

La polul opus, 5543 de copii au fost născuți de mame între 40-50 de ani.

În ceea ce privește nașterile înainte de termen, topul îngrijorător este condus de București, cu 2990 nou născuți prematur, comparativ cu datele raportate în 2022 când au fost 1376 nașteri înainte de termen, pe locul doi fiind județul Cluj, cu-1019 nou născuți prematur în 2023 față de 551 în 2022, urmat de județul Iași, cu 1462 nou născuți prematur în 2023 față de 660 în 2022.

„Aceste date demografice relevă faptul că, pe termen lung, societatea va avea o populaţie îmbătrânită, iar numărul tot mai mare de naşteri premature este asociat cu riscuri majore la naştere, spitalizare prelungită, costuri tot mai mari atât pentru sistemul public de sănătate, dar şi pentru familii, risc de depresie post-partum, dar şi riscuri în dezvoltarea neuro-motorie pe termen lung, asociate prematurităţii.

(…) De asemenea, vârsta redusă a mamelor minore predispune la risc de abandon școlar a mamei, risc de abandon în maternități a nou-născutului, riscuri mari la naștere atât pentru mame, cât și pentru făt, dar și riscuri legate de calitatea îngrijii nou-nascurilor pe termen mediu și lung.

Aceste statistici arată că avem nevoie urgent de nişte politici noi de sănătate privind suportul acordat maternităţilor de stat atât prin extinderea secţiilor de prematuri, investiţii semnificative în aparatură modernă şi consumabile cât şi de creşterea competenţelor maternităţilor de grad II la nivel naţional astfel încât să poată trata prematuri extremi de 22, 23, 24, chiar şi 27 de săptămâni cu complicaţii severe la naştere, fară să mai solicite transfer către unităţile universitare şi regionale”, transmite Asociația Prematurilor.

 

Comenteaza