Creșterea alarmantă a numărului de cancere intestinale este asociată cu aceste diete
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Dec 2024, 12:45
- Sănătate
- Ascultă știrea
Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer intestinal a crescut într-un ritm alarmant în ultimele decenii, iar noi studii sugerează că ar exista o legătură între această boală și schimbările în obiceiurile alimentare.
„Am identificat multe legături directe între alegerile proaste ale dietei și cancerele digestive. Modele alimentare nesănătoase, marcate de consumul ridicat de carne roșie și procesată, fast-food-uri, cereale rafinate, alcool și băuturi dulci, prezintă o relație îngrijorătoare cu un risc crescut de cancer gastrointestinal”, explică epidemiologul nutrițional Yohannes Melaku.
Responsabil pentru 1 din 3 decese prin cancer la nivel mondial, cancerele gastrointestinale pot apărea practic oriunde în sistemul digestiv, de la gât la stomac, pancreas, intestine, rect și anus.
Epidemiologul Zegeye Abebe și colegii săi au revizuit cercetările privind modelele alimentare și cancerele gastrointestinale, identificând 28 de studii eligibile pentru analize ulterioare. Deși au existat unele contradicții între investigațiile individuale, toate studiile au sugerat că modelele alimentare sănătoase au scăzut în general riscul de cancer, scrie sciencealert.com.
Cercet[torii au analizat, de asemenea, datele a 97.561 de persoane și au descoperit că cele care aveau o dietă cu un conținut ridicat de fibre și grăsimi nesaturate erau mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer colorectal. Speciali;tii estimează că acest cancer va ucide 1,6 milioane de oameni în 2040.
„Cu numărul tot mai mare de cancere digestive, cum ar fi cancerul intestinal, la nivel mondial fiind diagnosticat din ce în ce mai mult la persoanele sub 50 de ani, este timpul să se acționeze pentru protejarea sănătății digestive a oamenilor”, explică Melaku.
„Studiile noastre demonstrează că educația nutrițională și promovarea modelelor de alimentație sănătoasă ar putea fi esențiale în reducerea riscurilor de cancere digestive și îmbunătățirea rezultatelor pacienților”.
Cu toate că analiza nu poate distinge cauza de efect, pe baza cercetărilor anterioare, echipa de cercetători suspectează că mecanismele din spatele dietei și cancer implică procese de inflamație, precum și interacțiuni ale microbiomului nostru.
Alimentele bogate în antioxidanți precum fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, fructele, legumele, migdalele, nucile, semințele de in, turmericul, ghimbirul, usturoiul, citricele, peștele gras și legumele colorate sunt toate antiinflamatoare. În timp ce carnea roșie, băuturile dulci și carbohidrații rafinați, precum cei din pâinea albă, sunt inflamatorii și pot, de asemenea, crește rezistența la insulină.
„Rezistența la insulină crește riscul de cancer prin activarea factorului de creștere 1 asemănător insulinei”, precizează Abebe.
Descoperirile echipei de cercetători susțin liniile directoare globale pentru o alimentație sănătoasă, reluând alte cercetări care arată că dietele cu mâncare nesănătoasă și carne roșie sunt dăunătoare sănătății. Specialiștii subliniază din nou că dietele care se concentrează pe fructe și legume proaspete sunt asociate cu rezultate mai bune pentru sănătate.
„În timp ce rezultatele noastre sunt promițătoare, trebuie făcută mai multă cercetare, cu un accent mai mare pe nutriție în medii clinice, folosind biomarkeri nutriționali pentru a înțelege mai bine relația dintre dietă și cancerul gastrointestinal. Trebuie să înțelegem modul în care diferitele modele alimentare pot influența riscul de a dezvolta cancer digestiv. De asemenea, dorim să vedem o creștere a educației cu privire la alimentația sănătoasă, care ar putea duce la rezultate mai bune de sănătate pentru cei cu risc de cancer gastrointestinal”, spune epidemiologul Amy Reynolds.
Această cercetare a fost publicată în European Journal of Nutrition and Nutrition Reviews .