Criză de medicamente vitale pentru bolnavii cronici

Criză de medicamente vitale pentru bolnavii cronici

Mai multe medicamente vitale pentru pacienţii cu boli cronice lipsesc din farmaciile din România. În pericol, în acest moment, se află pacienţii care suferă de diabet sau au probleme cu glanda tiroidă. O cauză a crizei de medicamente pentru bolnavii cronici ar fi faptul că mulţi dintre pacienţi şi-au făcut stocuri de medicamente acasă şi au lăsat alţi bolnavi fără tratamentele vitale.

În aceste condiţii, e greu pentru astfel de pacienţi să-şi păstreze răbdarea când nu găsesc un medicament de care au nevoie urgentă, iar prin asta trec acum zeci de mii de pacienţi diabetici. Oamenii nu au de unde să cumpere tratamentul care e vital pentru ei.

„Am primit mai multe sesizări în ultimele săptămâni cu privire la lipsa metforminului din farmaciile din România. (...) Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 II în cea mai mare parte sunt persoane vârstnice care dacă nu îşi iau tratamentul ajung la un dezechilibru glicemic”, a spus Cristiana Petruţ, reprezentant al Federaţiei Asociaţiilor Diabetici din România.

„O astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contexul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat ”, spun reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Şi pacienţii cu afecţuni ale glandei tiroide sunt în pericol din cauza lipsei medicamentelor esenţiale.

„În contexul pandemiei cu coronavirus pentru că foarte multe ţări se vor aproviziona suplimentar sau vor fi probleme de disponibilitatea materiei prime, toată această criză se poate accentua”, a declarat Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

De altfel, Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis că „o astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contexul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat”.

Lipsa medicamentelor e cauzată şi de cumpărăturile în exces pe care oamenii le-au făcut în farmacii.

Comenteaza