Cum ar putea fi inversat diabetul de tip 2? Ce spun experţii

Cum ar putea fi inversat diabetul de tip 2? Ce spun experţii

În jur de 830 de milioane de persoane din întreaga lume au diabet, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, de obicei la adulţi, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. Din cauza creşterii concomitente a prevalenţei obezităţii, diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial, notează News.ro.

Cercetările arată că majoritatea cazurilor de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin intervenţii asupra stilului de viaţă. Dar dacă avem deja această afecţiune, poate fi inversată?

Potrivit dr. Gerald I. Shulman, professor de medicină în specialitatea endocrinologie şi fiziologie celulară şi moleculară la facultatea de medicină Yale (YSM), şi director al Centrului pentru cercetarea diabetului al universităţii, răspunsul este un mare DA.

Rezistenţa la insulină determină diabetul zaharat de tip 2, explică dr. Shulman. „Dacă inversăm rezistenţa la insulină, inversăm diabetul zaharat de tip 2”, spune medicul el. 

„Cea mai bună modalitate de a inversa diabetul zaharat de tip 2 este de a reduce rezistenţa organismului la acţiunile insulinei produse de pancreas”, a completat dr. Patricia Peter, profesor asistent de medicină (endocrinologie) la YSM, subliniind importanţa abordării rezistenţei la insulină.

„Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru înseamnă să încerce să atingă o greutate sănătoasă, să facă exerciţii fizice în mod regulat şi să reducă la minimum zaharurile şi carbohidraţii în exces din dietă”.

Specialiştii spun că abordarea bolii are implicaţii semnificative pentru sănătatea generală.

Dr. Shulman a făcut referire la studii care arată o scădere a complicaţiilor bine stabilite ale diabetului, cum ar fi orbirea, boala renală în stadiu terminal şi pierderea netraumatică a membrelor, atunci când diabetul este tratat.

Chiar mai bine decât tratarea diabetului zaharat de tip 2 este să „ne concentrăm pe ceea ce îl determină", a adăugat dr. Shulman. 

„Inversând rezistenţa la insulină, nu numai că inversăm diabetul zaharat de tip 2, dar prevenim şi bolile de inimă, boala ficatului gras, cancerele asociate obezităţii şi boala Alzheimer, printre multe alte probleme la care duce rezistenţa la insulin ”, a precizat medicul.
 

 

Comenteaza