Cum rămâne cu "impozitul pe boală". Boloș: "Cel în concediu medical ia mai mulți bani decât când e la serviciu" / Rafila: "Am ajuns să plătim 6 miliarde de lei concedii medicale"

Cum rămâne cu "impozitul pe boală". Boloș: "Cel în concediu medical ia mai mulți bani decât când e la serviciu" / Rafila: "Am ajuns să plătim 6 miliarde de lei concedii medicale"

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat joi, pe tema concediilor medicale, că "suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu".

Ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale a rămas blocată în Parlament şi încă este în vigoare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au fost chestionați pe acest subiect într-un briefing de presa la Palatul Victoria.

"Domnul ministru Boloş cred că o să mă ajute mult la formularea unui răspuns... Acea ordonanţă reprezenta nişte măsuri fiscal-bugetare, nu nişte măsuri pentru sistemul de sănătate. Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici, eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că dânşii au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale și probabil o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei, în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii", a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă, personal, ar fi de acord cu eliminarea prevederii, ministrul Sănătății a spus că "trebuie judecat cu precauţie pentru că sunt boli cronice, cu un impact foarte mare, inclusiv oncologice, de femeile gravide nu mai discutăm, că este o altfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, are cineva un accident, de exemplu, dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa de Asigurări de Sănătate, bugetul Casei e grevat de o datorie care a crescut, pentru că de la mai puţin de 1 miliard de lei am ajuns să plătim 6 miliarde de lei concedii medicale - nu pot să spun dacă e mult sau puţin, dar trebuie făcută o analiză care să poată duce la decizia corectă, nu se pot face exclusiv declarații".

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.

"Proiectul este în forma finală la Camera Deputaților și asteptăm să vedem ce modificări mai intervin asupra textului. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale - în cursul anul 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate si am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Am spus și repet că nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizația maternală și de copiii care au nevoie de îngrijiri. Dar situația în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale de sănătate", a declarat Marcel Boloș.

Întrebat dacă are o evidență privind sumele încasate la buget prin impozitarea concediilor medicale de la începutul acestui an, ministrul Finanțelor a susținut că nu ar fi vorba de o taxă.

"Sumele noastre estimate anual sunt 600 milioane de lei pe care le încasăm, dar, repet, nu este o taxă asupra concediilor, cum se tot vehiculează în spațiul public, este contribuția la asigurările sociale de sănătate care se plătește pe perioada concediului medical, ca și contribuția la pensii, care se plătește pe tot timpul perioadei cât ești activ în muncă", a răspuns Boloș.

Amintim că, în luna februarie, Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale. Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Comenteaza