Cum se vor colecta medicamentele expirate de către spitale
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Apr 2024, 11:06
- Sănătate
- Ascultă știrea
Ministerul Sănătății a emis instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate sau expirate provenite de la populație, astfel încât spitalele să poată gestiona noul sistem.
Legea prin care a fost introdus un nou sistem de colectare a medicamentelor expirate de la populație trebuia să se aplice de la 1 ianuarie 2024, însă Ministerul Sănătății a emis abia acum instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deșeuri de către spitale, după ce actul normativ a suferit modificări în Parlament, în condițiile în care inițiatorii propuneau ca obligația de a colecta deșeuri de medicamente să cadă în sarcina farmaciilor, iar costurile să fie acoperite de industria farmaceutică.
Documentul cu instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deșeuri de către spitale a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Astfel, spitalele publice și private trebuie să instaleze, în zone accesibile pentru populație, containere speciale pentru colectarea deșeurilor medicamentoase. Acestea vor fi preluate de firmele care au deja contracte cu spitalele respective, iar costurile suplimentare, pentru volumul colectat în plus de deșeuri, vor fi acoperite din bugetul de stat.
“Recipientele de colectare a deșeurilor de medicamente se amplasează în curtea spitalului, într-un spațiu special destinat”, prevede documentul consultat de 360medical.ro.
Recipientele de colectare a deșeurilor de medicamente de la populație trebuie amplasate într-un spațiu care să permită un acces facil al cetățenilor, să fie într-o zonă acoperită și monitorizată, prin personal de pază sau prin sisteme de supraveghere video. De asemenea, în spațiul respectiv trebuie asigurate condițiile igienico-sanitare necesare.
Potrivit instrucțiunilor, deșeurile de medicamente se depun de către cetățeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit și afișat de unitățile respective.
Spitalele pot stabili un program de colectare a deșeurilor de medicamente de la populație, în anumite zile ale săptămânii și într-un anumit interval orar, potrivit noilor reglementări.
“Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc”, se arată în document.
Potrivit instrucțiunilor Ministerului Sănătății, deșeurile de medicamente se colectează diferențiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe câteva categorii separat.
Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv de citotoxice și citostatice, se colectează în recipiente confecționate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele trebuie prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.
În schimb, deșeurile de medicamente aflate în stare lichidă, conținute într-un recipient cu potențial înțepător sau tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale), trebuie colectate în recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă.
Ultima categorie este cea a deșeurilor de medicamente aflate în recipiente sub presiune, care se colectează separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deșeurilor reciclabile, potrivit noilor reglementări.