Dăncilă se declară mulțumită de stadiul în care lasă spitalele regionale și pasează responsabilitatea către viitorul Guvern

Dăncilă se declară mulțumită de stadiul în care lasă spitalele regionale și pasează responsabilitatea către viitorul Guvern

Premierul demis Viorica Dăncilă susține că viitorul guvern „are totul pregătit” pentru construirea de noi spitale la Iași, Cluj  și Craiova.

„Am mulţumirea că în mandatul guvernului nostru am reuşit să pregătim în detaliu etapă tehnică, practic fundaţia construirii celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. Vreau să-i mulţumesc doamnei ministru Sorina Pintea şi echipei de la Ministerul Sănătăţii.

Au acţionat cu consecvenţă pentru a ajunge astăzi să avem pregătite documentele şi soluţiile de finanţare necesare construirii celor trei spitale regionale. Noul guvern are totul pregătit şi sper să continue demersurile noastre, iar cetăţenii să beneficieze de noi spitale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova”, a conchis Dăncilă, în debutul ședinței de guvern.

Viorica Dăncilă a făcut această declarație în contextul în care, luni, începând cu ora 14:00, cabinetul compus de Ludovic Orban și PNL a venit în plenul Parlamentului României pentru votul de învestitură. 

Guvernul a aprobat, luni, indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiții, printre care și pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU) Craiova, investiţia fiind de 2,8 miliarde de lei. Pentru construirea SRU Cluj şi Iaşi indicatorii au fost aprobați în luna mai, respectiv septembrie. 

Spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 19 săli de operaţie

SRU Cluj va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 mp şi 849 de paturi, dintre care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele șase centre. Vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital.

Toate secţiile vor include şi câte o componentă de arşi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie, iar valoarea investiţiei este de 2,5 miliarde de lei.  Spitalul va fi construit pe șapte niveluri, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii, un heliport H-3, care va putea găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice.

În octombrie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea,  a anunţat că a fost depusă cererea de finanţare pentru primul spital regional, cel din Iaşi. Cererile pentru spitalul de la Cluj şi cel de la Craiova ar urma să fie depuse la începutul lui noiembrie.

Comenteaza