De luni, părinții își pot lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

De luni, părinții își pot lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Legea promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, privind concediile medicale luate de părinți pentru îngrijirea copilului bolnav, a intrat în vigoare.

Legea nr. 179/2023 a intrat în vigoare luni, 26 iunie, astfel că, potrivit modificării aduse, părinții pot opta pentru această variantă până la vârsta de 12 ani a minorului, nu doar până la vârsta de 7 ani.

”Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani. În cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani” scrie în lege.

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.

Inițiatorilor proiectului de lege, depus de USR în iunie 2022, au argumentat inițiativa pe faptul că un copil bolnav cu vârsta de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji sau administra singur medicația, vârsta minimă de la care un minor ar putea fi lăsat singur acasă, și în acel caz doar pentru câteva ore, fiind de 12 ani, în opinia psihologilor citați de parlamentari.

Comenteaza