Descoperire importantă în medicină. Proteina care alimentează cancerul a fost identificată

Descoperire importantă în medicină. Proteina care alimentează cancerul a fost identificată
| Foto: capital.ro

A fost identificat un nou marker de prognostic care ar putea deschide potenţiale tratamente inovatoare.
 

Un grup de cercetători italieni, coordonat de profesorul Stefano Santaguida, de la Institutul European de Oncologie, a făcut o descoperire revoluţionară, care aruncă o lumină nouă asupra mecanismelor care stau la baza dezvoltării şi progresiei tumorii.

Studiul, publicat în revista Science, a identificat o proteină, numită p62, ca o nouă ţintă potenţială pentru dezvoltarea unor terapii antitumorale mai eficiente.

La baza multor neoplasme se află instabilitatea cromozomială, o caracteristică particulară a celulelor tumorale care se manifestă prin erori frecvente în segregarea cromozomilor în timpul diviziunii celulare.

Acest fenomen generează un fel de „haos celular” care favorizează proliferarea necontrolată a celulelor tumorale, făcându-le rezistente la atacurile terapeutice.

Celulele afectate de instabilitatea cromozomiala au cariotipuri variabile, iar acest lucru permite tumorii să se adapteze şi să reziste tratamentelor, crescând capacitatea acesteia de a supravieţui şi de a se răspândi în tot organismul.

Cercetările au arătat că proteina p62 inhibă mecanismele celulare responsabile de repararea daunelor ADN-ului, ceea ce promovează, în consecinţă, acumularea de mutaţii şi modificări genetice în celulele tumorale. Acest proces alimentează creşterea tumorii şi capacitatea acesteia de a rezista la medicamente. 

Identificarea proteinei p62 ca un factor-cheie în instabilitatea cromozomială deschide noi perspective în lupta împotriva cancerului. Rolul său ar putea fi exploatat nu numai ca marker de prognostic, ci şi ca ţintă terapeutică.

 

Comenteaza