Dezastru în stomatologia pentru copii

Dezastru în stomatologia pentru copii
Ministerul Sănătăţii ar putea susţine un program stomatologic profilactic pentru copii. Colegiul Medicilor Dentişti Cluj consideră demagogică iniţiativa ministerului şi a semnat un parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, prin care 1.300 de copii instituţionalizaţi vor beneficia de servicii stomatologice gratuite.

La ora actuală, copiii clujeni pot beneficia de tratarea gratuită a urgenţelor în cadrul Ambulatoriului de Stomatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, în limita fondurilor. Între timp, părinţii pot apela gratuit la cabinetele stomatologice şcolare din judeţ. În Cluj, însă, doar 10% din unităţile şcolare au un cabinet stomatologic.

Ministerul Sănătăţii (MS) ia în discuţie varianta introducerii unor servicii medicale stomatologice în pachetul de bază pe partea de prevenţie pentru copii, în urma discuţiilor avute de Coaliţia Profesioniştilor în Sănătate. Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) Cluj susţine că iniţiativa e demagogică de vreme ce asistenţa stomatologică a primit finanţare zero de la stat în 2013, iar bolnavii care necesită intervenţii chirurgicale complexe sunt nevoiţi să-şi suporte din buzunarele proprii tratamentele stomatologice conexe necesare înainte de operaţii.

"Ministerul nu a finanţat în 23 de ani un program de prevenţie. E o viziune demagogică, nu are nicio susţinere. În România nu există programe realiste cu privire la sănătatea orală. Se distrage atenţia de la problemele cu adevărat importante: printr-o decizie arbitrară, când s-au alocat fondurile, patologia stomatologică a fost ruptă de restul, dar nu se are în vedere că pentru toate tipurile de intervenţii chirurgicale este nevoie de o asanare stomatologică. Spre exemplu, chiar dacă o operaţie cardiologică este suportată de stat, tratamentele stomatologice conexe trebuie suportate din banii pacientului", a arătat preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Cluj, profesorul Radu Câmpian.

Şeful CMD Cluj a punctat că statul nici măcar nu se preocupă de copiii instituţionalizaţi. "Tratamentele copiilor instituţionalizaţi nu sunt cuprinse în buget. Noi, Colegiul Medicilor Dentişti din Cluj, am semnat un parteneriat cu DGASPC şi îi vom trata, în mod gratuit, pe cei aproximativ 1.300 de copii din centrele instituţionale, în cabinete private şi în ambulatoriul Facultăţii de Stomatologie (din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj - n.r.)", a dezvăluit Câmpian.

Protocolul a fost semnat în această vară, iar, până acum au fost luaţi în evidenţe peste 800 de tineri din centrele de plasament.

Părinţii clujeni pot să apeleze, în mod gratuit, la serviciile Ambulatoriului de Stomatologie de la Spitalul Judeţean, în cazul urgenţelor. Potrivit Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj, Ambulatoriul este singura instituţie din judeţ în care serviciile stomatologice de prevenţie sunt decontate în acest an.

"Sunt decontate urgenţele, însă Ambulatoriul este subfinanţat", a completat Radu Câmpian.
Pe de altă parte, medicii stomatologi susţin că ar fi bine dacă s-ar introduce un program de prevenţie şi spun că ar trebui decontate inclusiv aparatele ortodontice.

"Deocamdată, din programul de prevenţie, CAS decontează doar fluorizările la copii. Ar fi util să fie decontate şi sigilările, controlul ortodontic periodic la copiii la care se prevăd dizarmonii dento-maxilare, dar şi aparatele ortodontice", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, medicul Ramona Coleşa.

Ea a arătat că, în lipsa profilaxiei, copiii de 6 ani din Cluj ajung şi cu cangrene la dinţii permanenţi. "Cel mai impresionant caz l-am avut la o pacientă în vârstă de 5 ani din Beliş, care a ajuns cu distrucţia tuturor dinţilor de lapte la cabinet. Ea a suferit, ulterior, 14 extracţii, sub anestezie totală. Un alt caz, o fată de 15 ani a ajuns la cabinet cu carii în toţi cei 28 de dinţi", a punctat Coleşa.

Singura variantă gratuită pentru părinţi, în cazul profilaxiei, este să apeleze la cabinetele şcolare. În judeţ, însă, doar 10% din unităţile şcolare au un cabinet stomatologic.

"În judeţul Cluj sunt 19 cabinete şcolare stomatologice. Sunt 17 în Cluj-Napoca, unul la Gherla şi altul la Dej. Aici elevii pot beneficia de asistenţă stomatologică gratuită. Asta este singura variantă gratuită pentru părinţi, însă s-a micşorat normativul", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniela Rajka, preşedinta Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri Cluj.
În judeţul Cluj sunt 159 de unităţi şcolare.

 

Comenteaza