Directorul Spitalului Județean Cluj: "Toţi copilaşii născuţi erau prematuri, FĂRĂ imunitate"

Directorul Spitalului Județean Cluj: "Toţi copilaşii născuţi erau prematuri, FĂRĂ imunitate"
| Foto: https://www.facebook.com/deputat.emanuelungureanu/

Directorul Medical al SCJU Cluj a transmis punctul de vedere al clinicii într-un subiect foarte sensibil precum cel al decesului nou-născuților prematuri. 

Prof. Dr. Simona Nicoară, Directorul Medical al SCJU Cluj, a transmis la TVR Cluj punctul de vedere al clinicii într-un subiect foarte sensibil precum cel al decesului nou-nascuților prematuri. 

Directorul Medical al SCJU Cluj a declarat că toţi copilaşii născuţi erau prematuri, născuţi înainte de termenul de gestaţie, la 31, 32 de săptămâni, când durata unei sarcini normale este de 39, 40 de săptămâni. "Prin urmare ei (copiii - n.red.) au venit în această lume cu un creier incomplet dezvoltat, cu plămâni incomplet dezvoltaţi, cu un sistem digestiv incomplet dezvoltat, cu o imunitate nedezvoltată deloc. Pentru că aceasta se dezvoltă exact în ultimul trimestru de sarcină.

Au fost nou născuţi, fără imunitate. Nu putem pune semul egal între ei şi un nou născut la termen. Eu cunosc activitatea acestei secţii de peste 20 de ani. Pentru că împreună lucrăm într-un domeniu care se adresează exact prematurităţii, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii", a declarat Prof. Dr. Simona Nicoară.

"Doi dintre copii au ajuns cu elicopterul la Cluj-Napoca dintr-un alt oraş. Maternitatea respectivă, de Gradul 2, nu avea dreptul legal să îi monitorizeze. Toţi copilaşii prematuri sub 32 de săptămâni vin aicea. Celălalt copilaş este spre 33 de săptămâni, născut prematur. Mama lui era cu infecţie COVID, la momentul respectiv, iar problema lui era una digestivă. Nu tolera niciun fel de alimentaţie. La acest copilaş nu s-a identificat absolut nicio bacterie. 

Dintre copilaşii despre care s-a vorbit, unul singur a avut infecţie. Ceilalţi nu. Dar prematuritatea în sine este o situaţie extraordinar de gravă, de precară. Care este scopul neonatologului când are în faţă un copilaş prematur: să mimeze condiţiile din viaţa intrauterină pentru a-l aduce cu bine până la termen, la momentul la care ar fi trebuit să se nască", a adăugat Directorul Medical al SCJU Cluj. 

Amintim că scandalul de la Spitalul Clinic Judeţean din Cluj-Napoca scoate la iveală şi alte carenţe ale sistemului medical din oraşul de 5 stele. Tot mai mulţi oameni spun că, de parcă nu ar fi deajuns bacteriile cu care se infectează în spital, personalul se comportă sub orice critică cu cei internaţi.

Deputatul Emanuel Ungureanu, care i-a ajutat pe părinţii din Cluj să îşi facă publice dramele prin care au trecut la Clinica de Ginecologie 1, este revoltat de condițiile din spitalul clujean în care patru bebeluși au murit la scurt timp după naștere, părinții acuzând infecții intraspitalicești, pe măsură ce alţi foşti pacienţi din spital transmit imagini din clinica de prestigiu.

În intervenţia de la TVR Cluj, Ungureanu a spus că instituţia clujeană se străduieşte să facă faţă condiţiilor precare pe care le deţine. Acesta atrage atenţia totuşi că maternităţile din Cluj-Napoca nu îndeplinesc niciun standard de calitate în ceea ce priveşte circuitele medicale. Ungureanu mai spune că deşi nu au fost declaraţi în acte ca infectaţi cu bacterii, tot în acte se arată că bebeluşii care au murit au fost trataţi cu medicaţie destinată unor infecţii puternice. 

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.

Vezi dialogul dintre Directorul Medical al SCJU Cluj şi deputatul Ungureanu AICI.

Comenteaza