Doza 3 de la Moderna ar putea fi înjumătăţită. Booster-ul pentru cei cu Johnson&Johnson, în analiză

Doza 3 de la Moderna ar putea fi înjumătăţită. Booster-ul pentru cei cu Johnson&Johnson, în analiză

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că doza booster pentru vaccinul Moderna va fi "foarte probabil" înjumătăţită.

O decizie referitoare la doza trei a vaccinului Moderna va fi luată de CNCAV după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat administrarea unei doze înjumătățite.  

"Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schema de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase - opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială. Foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, după minim şase luni ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme comparativ cu 100 de micrograme cât este doza anterioară", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferință de presă. 

Medicul a precizat și că, la începutul lunii noiembrie ar fi eligibile pentru doza booster și primele persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson. 

"Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai. Probabil că de prima intenţie vom recomandă tot un vaccin tot pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens", a explicat Gheorghiţă.

Doza a treia se administrează în România din data de 28 septembrie, iar până în prezent au fost vaccinate cu această doză peste 731.500 de persoane.

Comenteaza