Dragoş Damian (CEO Terapia): Un camion cu ser fiziologic este cât un camion cu apă minerală, din care se câştigă de trei ori mai mult

Dragoş Damian (CEO Terapia): Un camion cu ser fiziologic este cât un camion cu apă minerală, din care se câştigă de trei ori mai mult
| Foto: sursa - dcmedical.ro

Dragoş Damian, CEO Terapia din Cluj-Napoca a explicat fenomenul care are loc în acest moment pe piaţa din România legat de dispariţia multor medicamente ieftine care nu mai ajung la pacienţii din ţară.

Dragoş Damian a vorbit pentru News.ro despre dispariţia multor medicamente ieftine care nu mai ajung la pacienţii din ţară, deşi sunt esenţiale pentru ei şi iau calea altor state unde preţul lor este mai mare şi a dat ca exemplu serul fiziologic. 

În ultimii ani, mii de medicamente ieftine au dispărut din farmacii din cauza faptului că producătorii nu pot recupera cheltuielile de fabricaţie de pe piaţa din România, unde statul impune aşa-numita taxă clawback şi politica celui mai mic preţ. 

„Serul fiziologic care lipseşte acum costă 2 lei, 2 lei 30. Imaginaţi-vă că o sticlă de apă minerală în supermarket costă 4-5 lei, este ridicol acest preţ. Toate aceste lucruri trebuie gândite la nivel comunitar, ţările au obligaţia să le gândească pentru a găsi o soluţie. Multe dintre medicamentele pe care eu le fabric în România, pentru pacienţii români, aş putea să le opresc din fabricaţie pentru pacienţii români şi să le export la preţuri de 2-3 ori mai mari.

Nu ştiu de unde vin aceste discrepanţe, e vorba şi de puterea de cumpărare, şi de posibilităţile statelor de a accepta preţuri mai mari, sunt discrepanţe într-adevăr de la 1 până la 10 pe care noi le observăm în cataloagele de preţuri. Pe de altă parte, alte ţări au şi acea listă de medicamente strategice unde permit anumitor produse care sunt deficitare să fie sau să li se permită să li se aprobe nişte preţuri mai mari. Deci politica de preţuri o face fiecare ţară.

România vine şi zice că preţul în România este media ultimelor cele mai mici trei preţuri. Dar asta nu înseamnă că o ţară nu poate să aibă un preţ de 10 ori mai mare ca în România şi atunci să apară exportul paralel sau poducătorul să nu fie deloc interesat să vândă în România ci să vândă în acea ţară care îl vinde mai scump. Sunt discrepanţe de preţuri care duc la aceste fluctuaţii pe care noi le vedem, le ştim, sigur nu putem lăsa pacienţii, dacă produsul este încă rentabil, nu putem lăsa pacienţii fără produs.

Dar în cazul unui produs care costă 2 lei, serul fiziologic, care trebuie transportat în anumite condiţii, care reprezintă volume mari, un camion cu ser fiziologic este cât un camion cu apă minerală, din care se câştigă de trei ori mai mult. În aceste condiţii trebuie regândite probabil inclusiv costurile logistice, adaosurile distribuitorilor pentru a face faţă preţurilor”, a explicat Dragoş Damian pentru sursa citată. 

Comenteaza