News alert Update Foto După proteste, ameninţări cu demisia în bloc şi intervenţia lui Ungureanu, angajaţii Spitalului Judeţean Cluj îşi primesc salariile cuvenite

După proteste, ameninţări cu demisia în bloc şi intervenţia lui Ungureanu, angajaţii Spitalului Judeţean Cluj îşi primesc salariile cuvenite
Emanuel Ungureanu a venit să susţină cauza angajaţilor nemulţumiţi de la SCJU Cluj
După proteste, ameninţări cu demisia în bloc şi intervenţia lui Ungureanu, angajaţii Spitalului Judeţean Cluj îşi primesc salariile cuvenite
După proteste, ameninţări cu demisia în bloc şi intervenţia lui Ungureanu, angajaţii Spitalului Judeţean Cluj îşi primesc salariile cuvenite
„Sunteţi un mafiot”. Scandal la spitalul judeţean

Două proteste şi două ameninţări cu demisia în bloc, plus intervenţia vicepreşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţior, Emanuel Ungureanu, au fost necesare pentru ca Tehnicienii radiologi şi moaşele de la Spitalul Judeţean Cluj să-şi primească majorările cuvenite în urma noii grile de salarizare intrată în vigoare în 1 martie.

Conform unui document primit pe adresa redacţiei, semnat de managerul spitalului Petru Şuşcă, s-a decis aprobarea majorării salariilor la nivelul prevăzut pentru anul 2022 pentru personalul care ocupă funcţiie de tehnician,  moaşă, soră medicală. Documentul a fost semnat şi parafat în data de 4 iunie 2018, deşi Ministerul Sănătăţii trimisese unităţilor subordonate precizări privind aplicarea legii încă din 31 mai 2018.

Amintim că, peste 20 de tehnicieni radiologi şi moaşe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca au protestat, luni, din nou, faţă de refuzul conducerii unităţii de a-i încadra ca şi asistenţi medicali, deşi a primit o adresă a ministrului Sănătăţii care ar reglementa această problemă.

Ulterior, protestatarii au urcat a doua oară la conducerea SCJU Cluj-Napoca, însoţiţi de vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţior, Emanuel Ungureanu, care a declarat că cere demisia ministrului Sănătăţii dacă nu este capabilă să îl demită pe managerul Petru Şuşca. Managerul SCJU Cluj-Napoca a declarat, la rândul său, că a primit adresa de la Ministerul Sănătăţii şi va da un răspuns protestatarilor.

A fost nevoie de un scandal în toată regula pentru reglementarea situaţiei. „Vă dau în judecată”, i-a spus, luni, Şuşcă lui Ungureanu. „Vă rog chiar să mă daţi în judecată, sunt nerăbdător să spun în faţa unui judecător tot ce ştiu despre dumneavoastră şi că sunteţi mafiot”, a subliniat deputatul USR de Cluj. 

Redăm, mai jos, comunicatul integral remis de Spitalul Judeţean Cluj

Situaţia cu care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca s-a confruntat în ultima săptămână a cauzat tensiuni în cadrul echipelor medicale, tensiuni care se reflectă, indirect, asupra pacienţilor. Astfel, pentru a aduce clarificări suplimentare şi pentru a nu afecta calitatea actului medical, precizăm următoarele:

1. am semnalat, în repetate rânduri, forurilor superioare inadvertenţele în aplicarea principiilor enunţate de Legea cadru 153/2017. În luna aprilie 2018 au fost formulate adrese către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Curtea de Conturi a României. Curtea de Conturi şi Ministerul Muncii nu s-au pronunţat în această speţă.

Problemele sesizate în respectivele adrese vizau nu doar statutul incert al tehnicienilor de radiologie şi imagistică medicală sau al moaşelor, dar şi aplicarea majorărilor salariale pe baza numelui funcţiei, nu în baza responsabilităţilor (medicii Încadraţi în funcţia "asistent de cercetare" câştigă cu până la 60% mai puţin decât un medic care nu are activitate de cercetare). O altă problemă subliniată a fost "exilarea" personalului TESA în altă anexă a Legii cadru. Drept rezultat concret, în martie 2018, salariul de bază al unui asistent medical cu studii medii era mai mare decât cel al unui informatician de nivel maxim.

2. pentru a veni în sprijinul categoriilor de personal vulnerabile şi afectate direct de inadvertenţele mai sus enunţate, spitalul a înaintat Ministerului Sănătăţii, încă din luna aprilie a acestui an, memorii ale moaşelor, ale tehnicienilor licenţiaţi de radiologie şi imagistică medicală, care desfăşoară activitate în spital, precum şi o solicitare din partea ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor.

3. tehnicienii de radiologie nu pot fi asimilaţi categoriei de asistenţi medicali, deoarece sunt ocupaţii diferite, cu programe curriculare diferite, competenţe specifice şi diplome certificate ca: Licenţiat în imagistică şi radiologie medicală, Tehnician de imagistică medicală, etc. Respectarea studiilor fiecărei categorii profesionale reprezintă o metodă managerială de construire a unei piramide de valori la nivelul spitalului în sprijinul dezvoltării unei asistenţe medicale de calitate, iar echipa managerială a optat pentru solicitarea de modificări legislative adecvate pregătirii şi nu pentru asimilări ce pot în viitor să fie nefavorabile angajaţilor.

4. Ministerul Sănătăţii a trimis unităţilor subordonate precizări referitoare la situaţia creată, prin adresa circulară nr. 5678/31.05.2018.

Urmare adresei circulare, conducerea spitalului a decis aprobarea majorării salariilor la nivelul prevăzut pentru anul 2022 pentru personalul care ocupă funcţii de tehnician, moaşă, soră medicală.

Considerăm că proliferarea nejustificată a stării conflictuale nu a accelerat găsirea unei soluţii, dimpotrivă, a produs dezechilibru în echipa medicală. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca îşi reiterează întregul sprijin pentru toţi angajaţii săi, indiferent de categoria profesională din care aceştia fac parte. Mai mult, ţinând seama de condiţiile dificile cu care spitalul se confruntă (de exemplu, funcţionează în sistem pavilionar, în clădiri construite în jurul anului 1900), singura modalitate de a construi un sistem care să funcţioneze mai bine este de a lucra în echipă, spre binele pacientului, dar nu înafara reglementărilor legislative.

Energia risipită pentru întreţinerea nemotivată a unor stări conflictuale ar putea fi folosită constructiv, pentru asigurarea unui act medical de calitate şi a unor condiţii mai bune de lucru pentru personalul medical.

Comenteaza