Echipament de 17.000 de euro la o maternitate din Cluj-Napoca. În ţară, situaţia este critică: "Am văzut şi secţii cu dotări din anii '60"

Echipament de 17.000 de euro la o maternitate din Cluj-Napoca. În ţară, situaţia este critică:
O secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj a fost dotată cu echipament în valoare de 17.000 de euro.

Clinica de Obstetrică-Ginecologie Dominic Stanca a fost dotată cu o masă de reanimare cu modul de resuscitare. Noul echipament este unul performant, de ultimă generaţie, care permite stabilizarea şi resuscitarea nou-născuţilor cu probleme respiratorii în primele momente de viaţă. În anul 2014, la maternitatea Dominic Stanca s-au născut 3.137 de copii, iar peste 300 dintre aceştia au avut nevoie de îngrijiri speciale.

"Este o masă completă, care asigură începând cu temperatura constantă a copilului în timp ce noi efectuăm manevrele de resuscitare, controlul tuturor manoperelor pe care le facem. Asigură un aport corespunzător de oxigen, adică ne permite să jonglăm cu concentraţia oxigenului astfel încât să nu dăm oxigen pur acestor copii care, în mod normal, trebuie privaţi de excesul de oxigen, ne permite să controlăm în timp ce efectuăm resuscitarea oxigenarea copilului, este dotată cu aparatul de resuscitare care ne permite stabilirea presiunilor corespunzătoare în timp ce resuscităm şi sigur că, nu în ultimul rând, ne ajută să cântărim copilul printr-un sistem integrat în această masă. Deci toate îngrijirile se efectuează acolo, pe loc, după care, odată stabilizat, nou-născutul prematur este preluat şi dus în secţia de terapie intensivă. Masa nu se adresează numai nou-născuţilor prematur, dar faţă de aceştia vine în întâmpinarea necesităţilor lor, în primul rând", a explicat Ligia Blaga, şef secţie clinică neonatologie 2.

În ceea ce priveşte informaţiile oferite de Institutul Naţional de Statistică, cifrele sunt îngrijorătoare: ţara noastră se menţine pe primul loc în nefericitul clasament al mortalităţii infantile, cu o rată de 9 la o mie de nou-născuţi, faţă de media europeană de 3,7 la mie. Per total, în România, rata deceselor la copiii între 0 şi 1 an a fost de 11,5 la o mie de copii născuţi vii în mediul rural, respectiv 6,5 la o mie de copii născuţi vii în mediul urban, iar în judeţul Cluj, rata mortalităţii infantile a fost de 7,3 la mie.

"Trebuie să ne amintim că în spatele cifrelor se află vieţi umane, şi că, din păcate, nouă micuţi dintr-o mie născuţi în maternităţile din ţară pier în primele săptămâni de viaţă. Prin acţiunea de dotare de astăzi, Salvaţi Copiii îşi dorește să contribuie decisiv la reducerea numărului de decese în rândul bebeluşilor. Dotările din multe secţii sunt vechi, am văzut şi maternităţi cu dotări şi din anii '60 şi încă, după cum vedeţi, avem un loc fruntaş în statisticile cu privire la mortalitatea infantilă; pierdem la fiecare cinci ore un copil înainte să împlinească un an, cei mai mulţi în primele două săptămâni din viaţă. Din ce am discutat noi cu specialiştii, o treime din decese se pot preveni prin dotarea corespunzătoare şi prin activităţi de educaţie care ţintesc femeile din comunităţi defavorizate", a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Echipamentul a fost donat maternităţii clujene de către fundaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu cea mai mare librărie online din România, care a oferit cumpărătorilor posibilitatea de a dona bani pentru organizaţia care militează pentru drepturile copiilor. În aproximativ 10 luni de la lansarea programului de donaţii, s-au strâns peste 40.000 de euro.

"Suntem fericiţi că citirorii noşti, clienţii noştri, au donat câte un leu, doi, trei şi am reuşit să adunăm aceşti bani. Am avut 55.159 de comenzi, din care s-au adunat 42.775 de euro. Prima parte, circa 20.000 s-au dus la Bucureşti, iar o altă parte a venit astăzi aici, la Cluj-Napoca, şi suntem bucuroşi că ne-am putut implica", a precizat Virgil Oniţă, directorul general Libris.

În ultimii doi ani, organizaţia Salvaţi Copiii a mai contribuit la dotarea maternităţii clujene cu un monitor de funcţii vitale şi un compresor, în valoare totală de peste 18.000 de euro. De altfel, în următoarele zile, tot cu ajutorul fundaţiei, la Mureş va ajunge un incubator pentru transport, iar la Sibiu un ventilator de suport respirator. Acţiunile fac parte seria dotărilor programate pentru anul 2015, când 21 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din întreaga ţară vor primi echipamente medicale moderne.

Comenteaza