Elevă româncă din Noua Zeelandă: "Noi am învățat despre sex la școală și cred că suntem toți foarte ok". Reacția lui Cherecheș

Elevă româncă din Noua Zeelandă: "Noi am învățat despre sex la școală și cred că suntem toți foarte ok". Reacția lui Cherecheș

Profesorul clujean, Răzvan Cherecheș, a distribuit scrisoarea unei eleve românce din Noua Zeelandă, care explică cum se predă acolo Educația sexuală, notând că "poate învață și ministrul educației".

"Așa se face educația pentru sănătate într-un sistem educațional modern! poate învață și ministrul educației", a scris profesorul Răzvan Cherecheș, în postarea în care a distribuit scrisoarea Verei Borozia, o elevă româncă, stabilită cu părinții în Noua Zeelandă.

Tânăra povestește într-o scrisoare publicată pe platforma online Educație Privată, că programa școlară din Noua Zeelandă conține o materie complexă, din care fac parte educație sexuală, sănătate fizică și mentală, conceptul de wellbeing (“Hauora” – filosofia populației indigene locale, Māori, în jurul ideii de stare de bine și sănătate fizică, spirituală și mentală), cyberbullying (agresiunile online) și discriminare, cât și educație în domeniul drogurilor si alcoolului.

"Sigur că analiza matematică și fizica sunt importante pe piața forței de muncă, dar la fel de important este să fii împăcat cu tine însuți. Să îți trimiți copilul cu cea mai mare notă de bacalaureat la cea mai bună universitate din lume nu va însemna nimic dacă acesta nu este fericit. Ca părinte, sigur că îți pasă de starea de bine a copilului. Asta înseamnă mai mult decât note mari în cei 12 ani de scoală. Înseamnă ca el sau ea să se înțeleagă pe sine, să își înțeleagă sexualitatea, identitatea și, cel mai important, sa fie împăcat cu propria persoana. Cum să îți lași copilul să plece de acasă și să pășească în societate fără a avea idee despre ce este sexualitatea sau sexul, despre ce înseamnă sănătatea mentală și fără să fie capabil să se înțeleagă pe el însuși? (...) Aș vrea să vă rog să vă păstrați mintea deschisă. Înțeleg că toată această “educație pentru sănătate” sună un pic înfricoșător. În Noua Zeelandă, la fel ca în multe alte țări, educația sexuală este parte vitală din programa școlară. Cred că acest lucru se poate întâmpla și în România dacă toată lumea încearcă să gândească deschis. Vă încurajez să vă faceți propria cercetare pe acest subiect. În concluzie, eu și toți prietenii mei din Noua Zeelandă am învățat despre sex la școală și  cred că suntem toți foarte ok", le transmite Vera părinților copiilor din România. Citiți AICI textul integral al scrisorii.

Comenteaza