EMA a aprobat primele vaccinuri anti-COVID pentru copii sub 5 ani. Se pot administra încă de la vârsta de 6 luni

EMA a aprobat primele vaccinuri anti-COVID pentru copii sub 5 ani. Se pot administra încă de la vârsta de 6 luni

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri seară că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Vaccinurille Pfizer/BioNTech şi Moderna au devenit, astfel, primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani.

În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală de SARS-CoV-2, informează AFP.

EMA a recomandat "utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty", produs de Pfizer, şi "utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax", produs de Moderna, a anunţat agenţia într-un comunicat.

Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii de la EMA.

La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze. La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.

EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este „încă în curs de desfăşurare” şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.

Comenteaza