Emil Boc spune că trebuie să rezistăm lunile aprilie și mai: „Situația este aproape de pragul critic”

Emil Boc spune că trebuie să rezistăm lunile aprilie și mai: „Situația este aproape de pragul critic”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că sistemul medical este sub o presiune uriașă, iar lunile aprilie și mai sunt foarte importante pentru combaterea pandemiei.

Chiar dacă în ultimele zile s-au înregistrat mai puține cazuri de COVID, ziua de luni va cântări greu în calculul incidenței la Cluj. Nu mai puțin de 514 persoane din județ au fost confirmate cu COVID-19, în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri noi depistate în țară în ultima zi. Boc a vorbit, la o emisiune televizată, despre evoluția pandemiei cu noul coronavirus.

„Vestea bună la Cluj este că acum că avem o incidență de 7,07, față de 8,01, cum era în urmă cu o săptămână, iar dacă lucrurile merg în aceeași direcție sunt toate șansele să revenim sub 7, iar acele restricții să fie doar pe weekend. Suntem puțin dezavantajați, pentru că la noi se testează foarte mult, dar prin asta ieșim și mai repede din pandemie.

Situația este aproape de pragul critic. Trebuie să recunoaștem că nu trăim într-o vreme foarte bună, ci într-o vreme extrem de dificilă. Sistemul medical este sub o presiune uriașă. Eu îi consider niște eroi pe cei care sunt în sistemul sanitar și pentru ce fac în fiecare zi.

De asemenea, am obosit după un an, oamenii sunt mai stresați, mai obosiți, de aceea avem nevoie în primul rând de calm, de echilibru, și împreună prin vaccinare, testare și respectarea regulilor să depășim acest prag de aprilie și mai. Odată depășit acest prag ne apropiem de o altă viață, mai aproape de normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie”, a declarat Emil Boc.

Edilul Clujului, care și-a făcut luni rapelul cu AstraZeneca, a spus că a fost bucuros să vadă mulți clujeni la vaccinare. Boc a mai precizat că n-a avut niciun fel de reacții adverse după administrarea serului anti-COVID. El a vorbit și despre cât de afectată este economia.

„Orașul a pierdut destul de mult de pe urma acestei pandemii, pe de o parte industria de hoteluri și restaurante este serios afectată, dar și alte multe industrii sunt în "terapie intensivă". Am pierdut, ca centru universitar, 60.000 de studenți, înainte erau cam 80.000, iar 10-15.000 mai sunt în oraș.

De asemenea, industria de evenimente a pierdut foarte mult. Ne uităm cu atenție la rezultatele concertului de la Barcelona și suntem pregătiți să organizăm un test concert la Cluj, dacă ni se va permite de către autoritățile naționale. Avem nevoie de acest efort, de lunile aprilie și mai, de a sta împreună pentru a depăși obstacolele pe care le avem. Toți suntem în aceeași barcă”, a explicat primarul.

Tototdată, edilul a mai adăugat că decizia Curții de Apel Cluj de a se redeschide sălile de sport nu este definitivă și că speră ca guvernul să elimine treptat aceste restricții.

Comenteaza