Epidemia de gripă | Testul rapid care poate depista virusul

Epidemia de gripă | Testul rapid care poate depista virusul

Ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, tot mai mulţi români au cerut în farmacii testul pentru depistarea virusului gripal A/H1N1.

“De când au auzit de la televizor că se găsește în farmacii un astfel de test, foarte mulți clienți au venit să se intereseze de el. Nu prea au cumpărat, deoarece prețul produsului este de 49 de lei”, a declarat pentru Gândul, Denisa Bardas, asistent farmacist medical.

Cum faceți testul?

“Există un tampon care se menține într-o nara timp de un minut, după care se introduce într-un tub cu o soluție specială. Mai mult, tamponul se freacă de pereții tubului pentru a amestecă secreția nazală cu substanță respectiva”, explică un specialist.

Testul mai conține și o casetă, similară testului de sarcină, în care se va picură amestecul obținut. Testul se va citi după 10 minute. Atenție însă, testul se va realiza la temperatura camerei, adică între 15 și 30 de grade Celsius.

Citirea rezultatului: la apariția unei dungi roșii în partea stângă nu trebuie să ne speriem, aceasta reprezintă testul de control. Atunci când apare și cea de-a doua dungă în partea dreaptă înseamnă că suntem bolnavi de gripă.

Epidemie de gripă

După ce a primit raportul de la Institutul Național de Sănătate Publică, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunţat că e declarată epidemie de gripă în România, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii. 

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii şi că vaccinarea rămâne, şi în perioada următoare, soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

De asemenea, pentru a evitarea îmbolnăvirilor, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie şi a reamintit că spălatul pe mâini este foarte important.

"În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (...) Nu strănutăm în mână. În acest context, este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul. Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur", a explicat medicul, conform Agerpres.

Comenteaza