Epidemia de rujeolă. Rafila: Nu s-a terminat transmiterea/ De ce este important vaccinul ROR

Epidemia de rujeolă. Rafila: Nu s-a terminat transmiterea/ De ce este important vaccinul ROR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi despre cazurile de rujeolă că nu s-a terminat transmiterea și a reinterat importanța administrării vaccinului, care previne, de fapt, trei boli.

Rafila a fost întrebat, în conferința de presă de la Palatul Victoria, care este situația cu rujeola, având în vedere că în prima săptămână din 2024 au fost înregistrate 135 de noi îmbolnăviri.

”Evident că pe măsură ce numărul de persoane, cohorta de copii nevaccinaţi este consistentă, şi transmiterea în comunitate continuă. Nu s-a terminat transmiterea, chiar dacă, în urma campaniilor desfăşurate, sunt câteva zeci de mii de copii care au fost recuperaţi la vaccinare în această perioadă. Sunt trei decese - ăsta este adevărul”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu este vorba doar de prevenirea rujeolei, pentru că vaccinul previne trei boli - rujeolă, rubeolă şi oreion, iar oreionul făcut după o anumită vârstă poate provoca serioase probleme de sănătate.

”Chiar discutam cu cineva despre vaccinare - nu este vorba doar despre rujeolă, pentru că vaccinul care se administrează previne trei boli: rujeolă, rubeolă şi oreion, iar prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli. De exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate - dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei - poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung, şi lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea”, a explicat Rafila.

Comenteaza