Epidemie de rujeolă. Rafila îi încurajează pe părinţi să îşi vaccineze copii: Boala produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie

Epidemie de rujeolă. Rafila îi încurajează pe părinţi să îşi vaccineze copii: Boala produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie

Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii.


"Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (...) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării - una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (...) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea", a susţinut ministrul, potrivit Agerpres.

El a precizat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al direcţiilor de sănătate publică, dar şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.

"Noi avem această responsabilitate - să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi, să introducem această doză suplimentară, este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată nu numai în România când apare o astfel de situaţie. Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie care vor chema toţi aceşti părinţi cu copiii la vaccinare. Sigur, nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important şi în plus se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani", a afirmat Alexandru Rafila.

Comenteaza