Farmaciştii din Cluj acuză depozitele de profil pentru lipsa medicamentelor indispensabile pacienţilor

Farmaciştii din Cluj acuză depozitele de profil pentru lipsa medicamentelor indispensabile pacienţilor

Colegiul Farmaciştilor Cluj acuză depozitele de medicamente pentru faptul că nu distribuie farmaciilor o serie de medicamente indispensabile pacienţilor, deşi producătorii îşi onorează comenzile stabilite de statul român, şi cere Consiliului Concurenţei să se autosesizeze.

Un exemplu este cel al medicamentului Euthyrox, fără de care bolnavii de tiroidă îşi pun viaţa în pericol.

"Criza medicamentelor în România, în continuă creştere în ultimii ani, se adânceşte şi mai tare în perioada de urgenţă, declanşată de epidemia COVID 19. Acest lucru scoate la iveală anomaliile sistemului de sănătate, mai ales pe cele care ţin de domeniul medicamentului, adică al farmaciei. Medicamente aparţinând tot mai multor clase farmacologice (antidiabetice, antihipertensive, anticanceroase) sunt tot mai greu accesate de farmaciile româneşti. Pacienţii caută disperaţi medicamentele necesare, iar cei mai norocoşi şi le cumpără din farmaciile de peste hotare. (...) În ultima vreme s-a vorbit mult despre Euthyrox, medicament pe bază de levotiroxină sodică, utilizat în tratamentul unor afecţiuni ale tiroidei. Acest medicament este deficitar de mai multă vreme, punând în dificultate procesul de eliberare a medicamentelor în farmacie: pacienţii sunt puşi pe drumuri, eliberarea în regim compensat fiind imposibilă, deoarece nu există stocuri în farmacii pentru a onora cantităţile pentru o lună/trei luni. Ca urmare, s-a ajuns în situaţia în care s-au întocmit liste de aşteptare în farmacie, o cutie fiind împărţită mai multor pacienţi, asigurând, astfel, necesarul săptămânal, lucru strict contraindicat în această perioadă, când cetăţenii sunt sfătuiţi să stea în casă", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Conf. Dr. Elena Dinte.

Potrivit acesteia, vinovate de situaţia creată sunt depozitele de medicamente şi "exportul paralel".

"Explicaţia potrivit căreia Euthyrox nu se găseşte în farmacii pentru că pacienţii şi-au făcut stocuri pentru o perioadă mai lungă de timp, iar farmaciile au eliberat cantităţi prea mari 'la cerere' nu este corectă, deoarece medicamentul nu ajunge în farmacii. Pe de altă parte, fiecare pacient urmează o schemă personalizată de tratament, fiind nevoie, lunar, de mai multe cutii dintr-o concentraţie, sau chiar de comprimate de concentraţii diferite. Farmaciile au făcut toate demersurile legale necesare pentru a obţine acest medicament, dar depozitele fie refuză să le onoreze comenzile, fie le livrează cantităţi foarte mici (2-3 cutii din fiecare concentraţie, la interval de câteva luni). Din discuţiile cu producătorii reiese faptul că aceştia îşi respectă contractele cu statul român şi livrează în România cantităţile stabilite. Cu toate acestea, medicamentul nu ajunge în farmacii. O explicaţie ar fi exportul paralel, favorizat şi de preţul foarte mic al medicamentului în ţara noastră. Chiar dacă exportul paralel a fost sistat în perioada de criză, medicamentele deficitare tot nu ajung în toate farmaciile, fiind prezente mai frecvent doar în unele farmacii, care aparţin distribuitorilor de medicamente", mai spune Elena Dinte.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj cataloghează situaţia ca fiind de neacceptat şi propune o serie de măsuri urgente, precum şi autosesizarea Consiliului Concurenţei.

"Considerăm că lipsa acestui medicament este de neacceptat şi că se încalcă drepturile farmaciştilor, ca profesionişti, de a-şi exercita profesia, neputând elibera medicamente necesare omului bolnav; pe de altă parte, se încalcă grav drepturile pacienţilor, care nu pot trăi fără acest medicament. Având în vedere situaţia critică în care ne aflăm, este nevoie de implementarea de măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entităţile implicate în circuitul medicamentelor: elaborarea de măsuri urgente privind definirea obligaţiilor ce revin tuturor partenerilor din circuitul medicamentului; implementarea obligaţiei depozitelor de a aproviziona farmaciile cu medicamentele solicitate, nu potrivit unor criterii comerciale, sau după alte preferinţe, ci în conformitate cu nevoile comunităţii pe care aceste farmacii o deservesc; autosesizarea Consiliului Concurenţei pentru identificarea poziţiei dominante în care se află depozitele de medicamente deţinătoare de lanţuri de farmacii, care promovează concurenţa neloială prin aprovizionarea preferenţială a farmaciilor proprii, în detrimentul farmaciilor tradiţionale cu capital autohton", mai spune Elena Dinte.

Comenteaza