Gripă + COVID... OMS: "Nu este momentul să ne relaxăm"

Gripă + COVID... OMS: "Nu este momentul să ne relaxăm"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat luni necesitatea de a nu lăsa garda jos, acum, în apropierea iernii, într-o perioadă în care numărul cazurilor de COVID-19 şi al cazurilor de gripă au început să crească în Europa.

Pentru a justifica necesitatea vaccinării, directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a invocat exemplul poliomielitei, într-o conferinţă de presă organizată în format online, informează AFP.

"Nu este momentul să ne relaxăm", a declarat Kluge.

La începutul toamnei, regiunea europeană, care grupează 53 de ţări - dintre care unele se află în Asia Centrală -, a devenit din nou centrul pandemiei de coronavirus, numărând 60% din noile cazuri de COVID-19 detectate la nivel mondial.

În paralel, a fost înregistrat şi un vârf al cazurilor de gripă sezonieră.

Odată cu noul val de COVID-19, numărul deceselor şi cel spitalizărilor la terapie intensivă au crescut doar foarte puţin, a subliniat OMS, care insistă asupra legăturii pe care o are această situaţie cu vaccinarea împotriva noului coronavirus.

"Vaccinarea rămâne unul dintre instrumentele noastre cele mai eficiente împotriva gripei şi a COVID-19", a declarat Hans Klugge luni, când omenirea celebrează Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei, scrie Agerpres.

Această boală, care îi afectează mai ales pe cei tineri şi care provoacă paralizii, a dispărut practic din lumea occidentală, însă o variantă a poliovirusului derivată din vaccinuri cu administrare orală a fost detectată recent în Regatul Unit, Ucraina, Israel şi în oraşul american New York.

Mai puţin virulentă decât virusul natural, acea variantă poate totuşi să provoace simptome grave, precum paralizii ale membrelor pacienţilor nevaccinaţi.

În trecut rară, această variantă a devenit mai frecventă în ultimii ani din cauza ratelor mici de vaccinare împotriva poliomielitei în anumite comunităţi.

"Peste tot în lume, dacă îi abandonăm pe unii oameni, virusul poliomielitei este un foarte bun barometru pentru a ne spune care sunt acei oameni", a declarat un expert de la OMS Europa, Siddhartha Datta. "Este vorba despre grupuri de populaţie slab deservite, pentru că, dintr-un motiv sau din altul, nu au fost acoperite de recomandarea OMS privind obţinerea unei acoperiri vaccinale de 95%", a adăugat el.

Niciun caz de virus natural al poliomielitei nu a fost raportat în Europa de peste 20 de ani.

"Nu este însă ceva pe care am putea să-l considerăm un bun dobândit", a subliniat Hans Kluge.

La nivelul întregii regiuni europene, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva poliomielitei a scăzut cu 1% între 2019 şi 2020. În 2021, doar 25 dintre cele 53 de state membre au atins pragul de 95% de acoperire vaccinală împotriva poliomielitei.

Comenteaza