Gripa la Cluj. Medic: În sezonul acesta sunt mai multe îmbolnăviri la copii

Gripa la Cluj. Medic: În sezonul acesta sunt mai multe îmbolnăviri la copii

În medie, peste 100 de persoane s-au prezentat zilnic, în ultimele două săptămâni, pentru a fi consultați de medicii Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, acuzând simptome specifice virozelor respiratorii sau gripei.

Suntem în plin sezon de gripă și numărul îmbolnăvirilor continuă să aibă un trend ascendent. Peste 100 de persoane se prezintă zilnic la camera de gardă acuzând simptome specifice gripei sau virozelor respiratorii.

"De la începutul lunii ianuarie sunt în jur de 100 de consultații pe zi, în jur de 80% din patologii sunt de tip respirator. Pe săptămâna 20 - 26 ianuarie, au fost consultate în serviciul nostru 306 cazuri de gripă și viroze cu alură gripală, 216 cazuri de viroze respiratorii la care nu am avut etiologie asu nu ne-am gândit că ar fi gripă și 71 de pneumonii sau bronșite care pot să aibă și etiologie bacteriană. Dintre acestea, au fost 58 de cazuri internate, tot cu gripă sau cu viroză cu alură gripală. Per total, au fost peste 550 de cazuri săptămâna trecută, 500 fiind cu gripă sau viroze cu alură gripală”, a precizat, la ZIUA LIVE medicul Irina Filipescu, purtător de cuvânt al SCBI.

Medicul a spus că, spre deosebire de anul trecut, când cei mai mulți pacienți care veneau în camera de gardă erau persoane în vârstă, în acest sezon gripal, s-au înmulțit cazurile de îmbolnăviri în rândul copiilor.

“Din ce se consultă în camera de gardă – nu există nicio statistică oficială,  anul trecut poate au fost mai multe cazuri la vârstnici, anul acesta avem mai multe cazuri la copii și avem foarte multă gripă B la copii. (…) Gripa B este mai ‘cuminte’ și mai ușoară ca simptomatologie decât gripa A”, a precizat medicul.

Coronavirusul din China. Filipescu: “A crescut isteria”

Irina Filipescu spune că tot mai multe persoane adresează medicilor întrebări legate de virusul din China.

“A crescut isteria. În sensul că avem extrem de multe întrebări care se adresează colegilor noștri din camera de gardă, uneori poate nejustificate, respectiv dacă pot să mănânce la restaurantul chinezesc sau dacă pot să își cumpere haine de la magazinul chinezesc. Acestea au fost întrebări din weekend adresate telefonic medicilor de gardă”, a spus dr. Irina Filipescu.

În ceea ce privește suspiciunea de infectare cu coronavirus în cazul pacientei sosite la Cluj-Napoca cu zborul de la Varșovia, medicul a precizat că aceasta se simte bine și urmează să fie externată.

“Atât epidemiologic, cât și clinic, cât și prin analize, s-a infirmat (prezența coronavirusului- n. red.), este o persoană sănătoasă, nu a venit în contact cu nicio persoană care să fi fost infectată cu coronavirus, a fost menținută, totuși, în serviciul nostru 2 zile și astăzi (joi - n.red.) urmează să fie externată pentru că nu îndeplinește niciunul dintre criteriile unui caz posibil de infecție”.

 

 

Comenteaza