Guvernul a aprobat Strategia națională de vaccinare până în 2030. Rafila: Nu are nicio legătură cu obligativitatea vaccinării

Guvernul a aprobat Strategia națională de vaccinare până în 2030. Rafila: Nu are nicio legătură cu obligativitatea vaccinării

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că Guvernul a aprobat Strategia de vaccinare până în 2030 şi a precizat că aceasta nu are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării.

Guvernul a aprobat Strategia națională de sănătate 2023 – 2030 și planul de acțiuni aferent, Strategia națională pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale și combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene pentru perioada 2023-2030 și Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2023 – 2030.

“Cea de-a treia strategie se referă la vaccinare până în anul 2030. Aş vrea de la început să transmit un mesaj extrem de clar, nu are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării, deci nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate. Dar este o strategie care acordă sarcini, dacă vreţi, instituţiilor publice, dar şi medicilor, corpului medical în general, în ceea ce priveşte desfăşurarea unei activităţi corecte de informare, să asigure resursele pentru vaccinare şi să putem, la fel ca şi predecesorii noştri, să ţinem în frâu bolile transmisibile, bolile infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare”, a afirmat Alexandru Rafila, într-un briefing de presă, la finalul ședinței de guvern.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că România trebuie să rămănă o ţară fără cazuri de poliomelită şi fără epidemii de rujeolă. 

“Noi trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără poliomielită. Trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără epidemii de rujeolă, fără epidemii de rubeolă şi trebuie să oferim o şansa femeilor din România prin vaccinarea împotriva infecţiei cu papilomavirus. Despre asta este vorba, despre nimic altceva şi orice fel de altă interpretare nu are legătură cu realitatea”, a mai spus Rafila.

Comenteaza