News alert Foto Heliportul SMURD din Nord-Vest, dat în folosință. Va deservi și Clujul

Așteptat încă din 2014, heliportul de la Jibou este acum operațional. Elicopterul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) va deservi județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Bihor și Bistrița-Năsăud. 

Inaugurarea heliportului s-a făcut în prezența secretarului de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

"Marți a avut loc festivitatea prilejuită de operaționalizarea Punctului de operare aeromedical din Jibou, județul Sălaj. În contextul acestei realizări, Regiunea de Nord-Vest a țării va avea un elicopter de intervenţie SMURD, care va avea baza în oraşul de pe Someş, menit în a optimiza și a crește performanțele ajutorului adus cetățenilor în situații de urgență.

Cel de-al optulea punct de operare aeromedical va intra în activitate și va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. Baza a fost dotată cu hangare, camere de lucru pentru personalul medical, inclusiv spații de dormit pentru aceștia", transmite DSU. 

Stabilirea la Jibou a locaţiei pentru heliportul şi hangarul aferente elicopterul SMURD a avut loc în 2014. Heliportul a fost construit în 2016, printr-o investiţie de peste 1 milion de lei, de la bugetul judeţului. Întrucât amplasamentul nu era prevăzut cu o pistă de aterizare, heliportul nu a putut fi dat în folosinţă.

Heliport în centrul Clujului

Un heliport medical ar urma să fie amenajat pe parking-ul Primăriei Cluj-Napoca, de pe str. Moților. Municipalitatea a alocat, în cadrul rectificării bugetare, bani pentru studiul de fezabilitate. Ideea heliportului medical, de tip helipunct, aparține conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, și anume directorului medical Adela Golea și a managerului Petru Șușcă. Mai multe detalii AICI!

Heliport și la Spitalul Regional

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) Cluj, care urmează să fie construit în comuna Florești. Spitalul va avea 849 de paturi, 19 săli de operaţie și pe acoperişul clădirii va fi un heliport H-3, care putea va găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice. Valoarea investiţiei în SRU este de 2,5 miliarde de lei. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza