HIV: testare gratuită și acces la tratament, la Cluj-Napoca

HIV: testare gratuită și acces la tratament, la Cluj-Napoca

Alături de alte orașe europene, Clujul contribuie la eforturile de prevenție și combatere a infecțiilor HIV prin testare gratuită și condiții de acces la tratament.

Cluj-Napoca face un pas semnificativ în lupta împotriva HIV/SIDA, devenind al doilea oraș din România care aderă la rețeaua globală „Fast Track Cities” în efortul de prevenție și asigurare a condițiilor de tratament pentru pacienții diagnosticați cu virusul HIV.  

Servicii extinse de tratament și reducerea stigmatizării

Implementarea acestui angajament la nivel local va duce la extinderea serviciilor de testare gratuită, îmbunătățirea accesului la tratament și reducerea stigmatizării, contribuind astfel la crearea unei comunități mai informate, mai sigure și mai incluzive.

Prin acest angajament, Cluj-Napoca își propune să contribuie activ la atingerea obiectivelor globale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA, precum:  

*95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV să fie diagnosticate;
*95% dintre persoanele diagnosticate să fie sub tratament; 
*95% dintre persoanele aflate sub tratament să aibă încărcătură virală nedetectabilă și să nu mai transmită virusul.

„Municipiul Cluj-Napoca face un pas semnificativ în lupta împotriva HIV/SIDA, devenind al doilea oraș din România, după capitala București, care aderă la rețeaua globală „Fast Track Cities” coordonată de International Association of Providers of AIDS Care. Inițiativa a fost propusă de Consiliul Consultativ de Tineret Cluj-Napoca, iar aderarea a fost oficializată prin semnarea Declarației de la Paris în cadrul unui eveniment organizat la Casino, Centrul de Cultură Urbană”, potrivit informării publicate de Primăria Cluj-Napoca.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației locale și județene, ai sectorului medical și ai societății civile, subliniind angajamentul comun pentru atingerea obiectivului zero noi infecții HIV până în 2030.

Clujul își asumă o responsabilitate importantă în prevenirea și combaterea virusului HIV

Aderarea la Fast Track Cities reprezintă un pas important pentru Cluj-Napoca în efortul global de stopare a epidemiei de HIV. 

„Prin acest pas, Cluj-Napoca se alătură celor 143 de orașe europene deja înscrise în inițiativa Fast Track Cities, reafirmându-și statutul de oraș inovator și responsabil”, menționează sursa citată.

Prin această colaborare, orașul își asumă o responsabilitate importantă în prevenirea și combaterea virusului, consolidând parteneriate între autorități, mediul medical și societatea civilă.

Comenteaza