În 24 de ore începe campania de vaccinare în România. Serul anti-COVID a fost adus la Institutul Cantacuzino
Primele doze de vaccin anti-COVID-19 care au fost aduse în ţară de Crăciun, prin Vama Nădlac, au ajuns sâmbătă, a doua zi dimineaţă, la ora 8.00, la Institutul Cantacuzino.
Sâmbătă, 26 decembrie, Institutul Cantacuzino a recepţionat prima tranşă de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă, potrivit Mediafax.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în ţară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Evenimentul de vaccinare de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” va începe duminică, 27 decembrie. În aceeaşi zi, acţiuni similare vor fi organizate şi în celelalte nouă spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19 În primă instanţă va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populaţia generală. Vaccinarea, care va fi voluntară şi gratuită, se va face pe bază de programare.
A doua tranşă de vaccin, 150.000 de doze, ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare, iar în luna ianuarie sunt aşteptate săptămânal câte 150.000 de doze.
Vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va realiza în trei etape:
Etapa I: Lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat;
Etapa a II-a: Populația cu grad ridicat de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie;
Etapa a III-a: Populația generală.
La Cluj, campania de vaccinare va debuta duminică, 27 decembrie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, pentru aproximativ 500 de cadre medicale