În ultimii ani, numărul cancerelor de colon este în creştere în România

Profesorul doctor Dan Dumitraşcu, specialist în gastroenterologie, a declarat înaintea deschiderii unui congres internaţional la care participă medici şi cercetători din Europa, Asia şi SUA, că în România, în ultimii ani, se observă o creştere a numărului cazurilor de cancer de colon, dar şi o scădere a cazurilor de cancer de stomac, datorată unei alimentaţii sănătoase adoptate de pacienţi.
"Numărul cazurilor de cancer de colon este în creştere în România, chiar dacă acest tip de cancer poate fi prevenit, dacă se face o colonoscopie. Orice cancer apare în urma unor leziuni, iar aceste leziuni pe colon nu sunt vizibile decât la colonoscopie, aşa că este obligatoriu ca fiecare om, în special cei care ştiu că au avut în familie astfel de cazuri de cancer - este un cancer care se transmite genetic - să îşi facă o colonoscopie. Dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de colon poate fi vindecat. În ultimii ani, am observat o scădere a numărului cazurilor de cancer de stomac, pentru că oamenii mănâncă mai sănătos", a declarat Dumitraşcu.
Potrivit acestuia, în mediul urban se observă o responsabilizare mai mare a oamenilor în ceea ce priveşte alimentaţia şi stilul de viaţă, însă în mediul rural oamenii continuă să mănânce nesănătos.
Cea de a 49-a ediţie a Conferinţei Societăţii Europene de Investigaţii Clinice a început miercuri, la Cluj-Napoca, şi este organizată pentru prima dată în România. La manifestare participă peste 300 de medici gastroenterologi, cardiologi, reumatologi, internişti şi de medicină generală, dar şi cercetători din Europa, Singapore, Coreea de Sud, Israel sau Statele Unite ale Americii.
Potrivit lui Dan Dumitraşcu, în cadrul conferinţei se va discuta atât despre cum pot fi prevenite şi tratate bolile gastroenterologice, dar şi despre cum pot fi controlate prin alimentaţie bolile provocate de grăsime, colesterol sau diabet.