Încă un caz cu noua tulpină de mpox în Europa. ECDC anunță că „monitorizează îndeaproape situația”
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Oct 2024, 10:39
- Sănătate
- Ascultă știrea
Un pacient german este al doilea caz cu noua tulpină de mpox, mai contagioasă și mai severă, depistat în Europa. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor „monitorizează îndeaproape situația”.
Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, riscul pentru publicul larg este scăzut după ce primul caz de infecție cu noua tulpină, mai contagioasă de mpox a fost identificat în Germania.
Pacientul german este doar al doilea caz al noii tulpini în Europa. Persoana a fost infectată în străinătate înainte de a călători în Germania, iar boala sa a fost detectată săptămâna trecută.
ECDC a declarat că „monitorizează îndeaproape situația”, dar că „riscul de transmitere susținută a mpox în Europa rămâne scăzut”.
Primul caz al noii variante, denumită clada 1b, a fost identificat anterior în Suedia, în luna august.
Nu au fost raportate alte cazuri în Europa, deși ECDC a declarat la momentul respectiv că este probabil să existe mai multe cazuri importate din cauza călătoriilor între Europa și Africa.
În ciuda riscului scăzut pentru populație, ECDC a declarat că țările europene ar trebui să adopte „o pregătire sporită, o vigilență continuă și o punere în aplicare rapidă a măsurilor de control la detectarea cazurilor” pentru a preveni în continuare răspândirea.
Autoritățile sanitare au fost în alertă maximă cu privire la clada 1b, deoarece aceasta se află în centrul unui focar care face ravagii în Congo din toamna anului trecut și care s-a răspândit apoi în alte țări din regiune.
Până la jumătatea lunii octombrie, au fost raportate peste 42.000 de cazuri de mpox și aproape 1.000 de decese în 18 țări africane. Acestea includ toate cazurile de mpox, nu doar pe cele de la tulpina cladei 1b, care îngrijorează autoritățile sanitare internaționale, potrivit euronews.
Mpox se răspândește prin contact fizic apropiat și poate provoca o erupție cutanată, umflarea ganglionilor limfatici și febră. În cazurile mai severe poate fi mortală.
Un vaccin este disponibil, deși întârzierile în imunizare au încetinit răspunsul în materie de sănătate publică în Africa.
OMS a declarat, pe 14 august, epidemia de mpox „o urgență de sănătate publică de interes internațional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecție virală în Congo, care s-a răspândit în țările vecine, scrie 360medical.ro.
Tot atunci, ECDC a ridicat nivelul de alertă de risc pentru mpox, după raportarea unui caz în Suedia, semn că virusul a ajuns deja din Africa pe continentul European, și a cerut țărilor să mențină un nivel ridicat de conștientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.
Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.
Agenția europeană a declarat anterior că, în prezent, există un risc „moderat”, față de „scăzut” anterior, pentru populație în general și pentru călători, pentru o infecție cu mpox.