Închiderea magazinelor, inutilă în combaterea pandemiei: "Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație"

Închiderea magazinelor, inutilă în combaterea pandemiei: "Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație"
| Foto: Presa SM

Profesorul UBB Ștefan Voinea, afirmă că închiderea magazinelor mai devreme nu este o soluție pentru combaterea răspândirii virusului. Cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici și închiderea instituțiilor educaționale.

Închiderea magazinelor, inutilă în combaterea pandemiei: "Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație&quo

Ștefan Voinea, Consilier pe probleme de transparență și integritate al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, a scris pe Facebook că a făcut un review rapid al studiilor care privesc intervențiile non-farmaceutice cu privire la răspândirea coronavirusului.

În urma analizei făcute, Ștefan Voinea, profesorul asociat al Facultatăţii de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universităţii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, spune că nu găsit nimic care să indice că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar putea fi o soluție optimă pentru combaterea pandemiei.

„Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”, scrie Ștefan Voinea pe Facebook.

Ștefan Voinea spune care ar fi soluțiile, de fapt, conform unui studiu Nature Human Behaviour. „Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, scrie Ștefan Voinea pe Facebook.

Comenteaza