Îngrijorător: 2 din 3 copii din România au carii dentare, iar jumătate dintre părinți spun că nu își permit să-i ducă la stomatolog

Îngrijorător: 2 din 3 copii din România au carii dentare, iar jumătate dintre părinți spun că nu își permit să-i ducă la stomatolog

Jumătate dintre părinții români recunosc că nu își permit să își ducă copilul la stomatolog, asta în condițiile în care 99% din piața serviciilor stomatologice din România este privată, iar CNAS decontează doar aproximativ 6.000 de lei lunar/cabinet.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu sprijinul Ministerului Sănătății, a organizat luni, 17 iunie, la București, Conferința de prezentare a rezultatelor studiului-pilot privind situația sănătății orale la nivel național 2024, care constituie o premieră în România atât datorită acoperirii naționale, cât și completării datelor culese pe bază de chestionar cu realizarea de examene clinice.

România este pe penultimul loc în UE în ceea ce privește consultațiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, față de 0,9, media europeană. 

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, în perioada februarie-mai 2024, cu participarea a 172 de medici stomatologi și a 1544 de pacienți de toate vârstele din mediul urban și rural, arată că majoritatea adulților (70%) și adolescenților (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, iar 79% dintre români sunt mulțumiți de calitatea serviciilor stomatologice. Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puțin o afecțiune orală.

Drept urmare, medicii stomatologi recomandă introducerea „stomatologiei de familie" ca serviciu medical de bază finanțat prin bugetul CNAS, axat pe educație, prevenție, urgențe și controale periodice, precum și creșterea graduală a finanțării din FNUASS pentru servicii stomatologice și definirea unui cadru strategic și de monitorizare a sănătății orale. De asemenea, studiul subliniază importanța educației pentru sănătatea orală în rândul copiilor și prioritizarea accesului la servicii preventive, sugerând și creșterea accesului la servicii stomatologice în zone defavorizate prin asistență medicală mobilă și organizarea unei campanii comprehensive de educație și informare.

 2 din 3 copii din România au carii, iar jumătate dintre părinți nu-și permit să-i ducă la stomatolog

66,3% dintre copiii din România au carii dentare, iar când vine vorba de igienă, doar unul din 5 copii declară să se spală pe dinți de două ori pe zi.

Jumătate dintre părinții români recunosc că nu își permit să își ducă copilul la stomatolog. Peste 33% dintre părinți consideră că este dificil să acceseze serviciile stomatologice. 48,5% dintre cei care au copii cu vârste între 0 și 5 ani și 51,5% dintre cei care au copii cu vârste între 0 și 5 ani afirmă că este dificil să acopere costurile tratamentelor stomatologice ale celor mici.

Asta în condițiile în care 99% din piața serviciilor stomatologice din România este privată, iar CNAS decontează doar aproximativ 6.000 de lei lunar/cabinet.

Studiul Colegiului Medicilor Stomatologi a fost realizat, în perioada martie-mai 2024, pe un eșantion de peste 1.500 de pacienți din toate cele 8 regiuni ale României, atât din mediul urban, cât și din cel rural, care au accesat servicii stomatologice. Studiul nu acoperă, așadar, populația generală.

Cele mai răspândite afecțiuni orale în rândul copiilor care vin în cabinet sunt cariile dentare (66,3%), diferite anomalii dento-maxilare  (29,2%), iar 11,1% sunt urgențe dentare.

Abordarea părinților atunci când apare durerea dentară la copil:

Peste 50% dintre părinții chestionați consideră importantă vizita la medicul stomatolog, cca 16% caută o soluție pe internet și un procent de peste 15% din părinții copiilor cu vârsta între 0-5 ani și 29% șin părinții copiilor cu vârsta între 6-14 ani așteaptă să vadă dacă durerea trece de la sine.

În ceea ce privește adolescenții între 15 și 17 ani, 44,5% nu au mers la stomatolog în ultimul an, deși ar fi avut nevoie, 24% dintre adolescenți declară că părinții le pot acoperi doar tratamentele de bază, iar 12% că aceștia le pot plăti doar tratamentele de urgență.

39% dintre adolescenți consideră că o igienă orală necorespunzătoare contribuie la apariția cariilor, 46% sunt de părare că alimentele care conțin zahăr duc la apariția cariilor, iar 42% cred că sucurile au un impact negativ la acest capitol.

Abordarea adolescenților la apariția durerii dentare este una îngrijorătoare, arată studiul  - 67% dintre adolescenți iau medicamente când au dureri dentare, 46% stau inițial în expectativă să vadă dacă durerea trece de la sine, 35% cer o recomandare farmacistului, 28% caută o soluție pe internet și 42% iau în considerare programare la cabinetul stomatologic.

Comenteaza