Inovaţia unui cercetător clujean. Cojile fructelor, transformate în medicamente

Inovaţia unui cercetător clujean. Cojile fructelor, transformate în medicamente
Un cercetător clujean dezvoltă un proiect pentru a scoate pe piaţă o sticluţă vindecătoare: un suc din coji de fructe care să trateze afecţiunile gastrointestinale. Acesta vrea să dea o notă aplicativă şi utilă unor lucruri pe care în mod normal oamenii le aruncă fără ezitări.

Cercetătorul clujean Dan Vodnar a descoperit că resturile pe care le aruncăm la coşul de gunoi ar fi un miracol pentru intestin, iar acum lucrează intens pentru a aduce produsul pe piaţă. În acest moment se fac cercetări pentru a găsi formula perfectă prin care cojile fructelor şi ale legumelor ar putea deveni chiar medicamente.

Pentru a ajunge la o reţetă, a fost nevoie de realizarea unei analize senzoriale, după care au fost mixate ingredientele pentru a obţine un produs atractiv din punct de vedere al consumatorului. Coji de struguri, de mere, pulpă de portocale şi morcov sunt doar câteva din ingredientele testate.

"Ideea este că sucul acesta se va prezenta într-o sticluţă care trebuie să fie brună pentru că lumina poate să aibă o influenţă negativă asupra compuşilor încă activi din interiorul recipientului. La partea superioară de capac se vor exista bacterii probiotice microîncapsulate care se vor prezenta sub forma aceasta şi practic în momentul în care omul doreşte să consume această băutură, va trebui să preseze partea superioară astefl încât bacteriile vor fi eliberate în interiorul acestui suc", menţionează cercetătoarul dan Vodnar.

Odată înghiţite, bacteriile probiotice, care reprezintă de fapt bacterii bune pentru organismul uman, ajung în intestin unde încep să-şi facă treaba.

"Până la urmă valoare acestui produs este de fapt efectul simbiotic pe care el îl poate da, nu ne axăm neapărat pe biomoleculele active din interiorul acestor reziduri, ci mai degrabă pe proprietatea lor de a fi hrană pentru bacteriile probiotice care ajung în interiorul intestinului nostru şi au nevoie de anumite fructo-oligozaharide, anumite glucide complexe ca să se hrănească şi ca să supravieţuiască. Ideea proiectului s-a bazat pe anumite studii anterioare pe care le-am realizat în perioada tezei mele de doctorat pe bacteriile probiotice microîncapsulate şi pe rezistenţa lor în sucul gastro-intestinal", explică Vodnar. 

Iniţiativa cercetătorului este sprijinită şi de Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj. Medicii speră ca acest produs să realizeze un beneficiu real la pacienţii cu intestin iritabil, să amelioreze simptomatologia de tip balonare, disconfort postprandial (după mâncare) sau tulburările de tranzit prin reglarea florei intestinale.

Comenteaza