INSP, trei scenarii privind evoluția pandemiei în România. Ce se întâmplă în cel mai pesimist dintre ele

INSP, trei scenarii privind evoluția pandemiei în România. Ce se întâmplă în cel mai pesimist dintre ele

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunță o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare şi prezintă trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunţând o creştere importantă a îmbolnăvirilor.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a realizat o analiză a evolţiei pandemiei cu COVID-19, în ultimele luni, în România și, pentru perioada următoare, estimează o creștere constantă a cazurilor zilnice. Specialiștii INSP, anticipează trei scenarii privind evoluția pandemiei în următoarele săptămâni. Astfel, în primul scenariu, cel mai optimist, pe 20 martie am ajunge la o medie de 3.300 de cazuri pe zi, în cel de-al doilea, la 4.600, iar în cel de-al treilea, cel mai pesimist, am avea 8.900 de cazuri pe zi.

"Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

1. Creştere constantă cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie

2. Creştere constantă cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie

3. Creştere constantă cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie", arată INSP.

"Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă și redeschiderea țn unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată 'oboselii pandemice'", se arată în raport. Specialiştii INSP au precizat că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

Comenteaza