Israelul a raportat datele COVID după doza a treia
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Oct 2021, 11:04
- Sănătate
- Ascultă știrea
În analiză sunt incluse peste un milion de persoane vaccinate, cu vârste de peste 60 de ani, cu schema completă de vaccinare încheiată cu cel puțin 5 luni înainte de doza trei.
Pe pagina RO Vaccinare a fost postat mesajul medicului Cristian Apetrei, profesor român de boli infecțioase și microbiologie în Divizia de boli infecțioase a Departamentului de Medicină la University of Pittsburgh, SUA, referitor la datele publicate de specialiștii israelieni, referitor la ratele de infectare după administrarea dozei 3 anti-Covid.
"Bună dimineața,
Datele pe care le așteaptă toată lumea sunt în: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2114255
Israelul raportează datele privitoare la doza a treia. Sunt incluși peste 1 milion de vaccinați cu vârste de peste 60 de ani și care primiseră vaccinare completă cu cel puțin 5 luni înainte de boost.
În analizele primare au fost comparate ratele cazurilor confirmate de COVID-19 între cei care primiseră booster cu cel puțin 12 zile mai devreme și cei care nu primiseră booster (dar fuseseră vaccinați în prealabil).
În analizele secundare au fost comparate rezultatele la 4-6 zile după boost și cele la >12 zile după boost.
Rezultatele confirmă fără drept de apel că ratele infecțiilor confirmare la cei care au primit boost au fost mai mici cu un factor de 11.3, în timp ce ratele infecțiilor severe au fost mai mici cu o rată de 19.5. Ratele după mai mult de 12 zile de la boost au fost mai mici cu un factor de 5.4 decât cele înregistrate la 4-6 zile de la boost.
Astfel, studiul confirmă fără drept de apel că ratele de infecție și de boală severă au fost substanțial mai mici la cei care au primit booster în comparație cu indivizii care au primit două doze.
Asta ați dorit să auziți?
Și, îmi pare rău să mă repet: dacă trăiești în România, ești nevaccinat, vezi spitalele pline și cazuri care survin în serie la nevaccinați, dacă vezi și astfel de date care sunt confirmate în toate jurnalele medicale, singura atitudine normală este să te duci repede la vaccinare (evident, dacă nu ai contraindicații). Dacă nu, trebuie, DAR TREBUIE, să te duci rapid la psihiatru.
Vă doresc o săptămână excelentă", a scris dr. Cristian Apetrei.