Jurma: Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare. Este exclus să se comporte atât de diferit în România față de restul țărilor

Jurma: Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare. Este exclus să se comporte atât de diferit în România față de restul țărilor

Cercetătorul Octavian Jurma spune că este exclus ca Omicron să se comporte "atât de diferit în România față de restul țărilor din emisfera nordică" și consideră că "diferența poate fi atribuită interferenței politice".

„Omicron a devenit dominată în SUA cu 73% din cazurile secvențiate în doar trei săptămâni. Vorbim de o țară cât un continent, nu de o țară cât un stat de la ei. Dintre acestea, în primă săptămână Omicron a avut o pondere de 0,7% și de 12,6% în a doua săptămână (după reajustare). Adică o creștere de 7 ori pe săptămână, deci o rată de dublare de aproximativ 2 zile. Și în SUA avem val peste val. România intră mâine în a săptămâna de la detectarea Omicron. A început cu 1,23%, săptămâna trecută a avut 6,32%, iar săptămâna aceasta mă aștept să fie în jur de 25% (cu o rată de dublare conservatoare de 3,5 zile). E practic exclus ca Omicron să se comporte atât de diferit în România față de restul țărilor din emisfera nordică, deci diferența poate fi atribuită mai interferenței politice”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Cercetătorul spune că această interferență s-a văzut atât din scăderea cu 100% a numărului de secvențieri în doar două săptămâni, când orice țară normală ar fi revenit măcar la capacitatea maximă, cât și din lipsa de interes în raportările SGTF (S-gene target failure, adică testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron).

„Dar să vedem dacă raportul VOC din săptămâna aceasta ne rezervă suprize, sau confirmă că în România varianta Omicron merge cu frâna de mână trasă ca să nu tulbure relaxarea de sărbători. Chiar și în acest ritm pe jumătate față de restul lumii, Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi. Sunt zero șanse ca Omicon să nu se răspândească fulgerator prin zecile de mii de evenimente cu potențial de super-spreader care vor avea loc în perioada asta. Ce urmează poate fi anticipat cu ușurință din atitudinea de la vama a compatrioților noștri. Aceștia vin din țări cu restricții mult mai mari decât în România, dar acolo nici nu le-ar trece prin cap să amenințe autoritățile că nu au nicio intenție să respecte carantina dacă li s-a impus. Dar asta este anarhia sanitară, reguli pe cere nu le respectă nimeni, într-o țară în care fiecare trăiește după legea lui în pandemie...”, a mai scris medicul, care a ținut să menționeze că "raportarile despre "blandetea" Omicron sunt in continuare intre agonie si extaz (de la nici o diferenta fata de Delta pana la 50% mai putin letala decat Delta), respectiv nici un motiv obiectiv pentru ca un guvern sa fie relaxat in privinta valului Omicron".

Comenteaza