Jurma: Viteza de creștere a valului Omicron în Africa de Sud este stupefiantă. Ce facem noi? Evident negăm
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Dec 2021, 11:36
- Sănătate
- Ascultă știrea
Cercetătorul Ocatvian Jurma trage un nou semnal de alarmă privind varianta Omicron și iminența unui val 5 al pandemiei în România.
Octavian Jurma spune că "viteza de creștere a valului Omicron in Africa de Sud este stupefiantă, dincolo de imaginatia celor mai pesimiste scenarii de pana acum". Potrivit cerceătorului, duminică numărul cazurilor noi cazuri noi a crescut cu 120% față de ziua precedentă, cu o rată de pozitivare de 60% a testelor. Jurma spune că astfel de creșteri sunt confirmate și în țările din Europa cu rată mare de vaccinare, cum e Marea Britanie, care ia măsuri - ridică nivelul de alertă, decid măsuri de limitare non-farmaceutică și accelerează vaccinarea cu doza booster.
"Ce facem noi? Evident negăm. Dacă nu mai putem nega valul Omicron, atunci îi negăm pericolul, la fel cum am făcut de altfel și când nu am mai putut nega valul Delta, pe care l-am negat toată vara", atrage atenția epidemiologul, într-o postare pe Facebook.
"Viteza de crestere a valului Omicron in Africa de Sud este stupefianta, dincolo de imaginatia celor mai pesimiste scenarii de pana acum. Nu doar atat, dar si indicatorii secundari sunt coplesitori.
Ieri, duminica 12 decembrie 2021, au fost inregistrate 37,875 de cazuri noi, o crestere de 120% fata de ziua precedenta. E o rata de pozitivare de 60% a celor 62,000 de teste facute.
Valul Delta a avut nevoie de 2 luni sa ajunga la varful de 26,645 cazuri in Africa de Sud. Omicron a ajuns la 37,000 de cazuri pe zi in 4 saptamani. Numarul de spitalizari creste de asemenea mai repede decat in valul Delta mai ales in randul tinerilor.
Inca mai avem sperante ca valul de decese va fi mai scazut in valul Omicron pentru valul a debutat la doar 2 luni dupa iesirea din valul Delta, in zona de protectie imuna ridicata dupa infectarea in masa din valul Delta.
Evident, o astfel de speranta nu poate sta la baza unor politici guvernamentale. Din punct de vedere al sanatatii publice o varianta cu 50% mai infectioasa este mai periculoasa dect una cu 50% mai virulenta.
Aceste cresteri sunt acum confirmate si in tarile din Europa cu rata mare de vaccinare, astfel incat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, anunta ca "No one should be in any doubt, there is a tidal wave of Omicron coming" (nimeni nu trebuie sa aibe nici un dubiu ca vine un val naprasnic Omicron).
Ce fac britanicii in fata acesteui amenintari? Ridica nivelul de alerta, decid masuri de limitare non-farmaceutica si accelereaza vaccinarea cu doza booster. Planul este sa administreze 1 milion de doze pe zi in urmatoarele 2 saptamani.
Valul Omicron este asteptat si in Romania.
Ce facem noi? Evident negam. Daca nu mai putem nega valul Omicron, atunci ii negam pericolul, la fel cum am facut de altfel si cand nu am mai putut nega valul Delta, pe care l-am negat toata vara.
Spre deosebire de liderii altor tari insa, liderii nostri nu au motive de ingrijorare. Prin urmare nu exista discursuri grave la TV, nici o mobilizare la vaccinare si nici certificat verde nu avem.
Protejati de complicitatea tacuta din fruntea tarii, negationistii si antivaccinisti sunt tot mai eficienti in a convinge lumea ca o infectare naturala e mai buna decat o vaccinare experimentala.
Ce conteaza ca Marea Britanie are deja un procent mai mare din populatie vaccinata cu booster decat avem noi cu prima doza. Noi ne protejam prin infectare nu prin vaccinare.
Ca 1 din 30 de infectati mor in Romania, de 10x mai multe decese decat in randul celor vaccinati, asta nu e important.
Zarurile insa au fost aruncate deja in Romania. Strategia pentru Omicron va fi probabil identica cu cea pentru Delta.
Indiferent ce vom mai afla despre Omicron si ce masuri vor lua cei din jur, noi vom ramane neclintiti in decizia noastra de a nu face nimic pana nu vom avea 3 saptamani de crestere consecutiva cu peste 50%.
Acum avem in imagine si dovada clara a ceea ce inseamna 3 saptamani de crestere exponentiala in cazul valului intr-o tara unde acum e vara, ca Africa de Sud", a scris Octavian Jurma.