Laserul de la Leon Daniello, intrat în rutina operaţiilor
- Scris de Luminita Silea
- 25 Noi 2013, 19:49
- Sănătate
- Ascultă știrea

"În loc de conferinţa de presă...astăzi (ieri - n.red.) am operat o tânără de 32 de ani, operată anterior pentru sarcom membru inferior stâng şi i-am extirpat 42 de metastaze de pe plămânul drept. Vorbim de o mamă a doi copii. Asta spune mult despre eficienţa unei investiţii în aparatură medicală performantă, investiţie făcută cu masură şi înţelepciune. Sper ca "urechea" preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu să rămână deschisă", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello".
În urmă cu o săptămână acesta a organizat o conferinţă de presă, la puţin timp de la intrevenţia făcută pe o altă pacientă, de 56 de ani, cu mestaze pulmonare multiple, după ce secţia de chirurgie toracică a fost dotată cu un aparat laser pentru astfel intervenţii. A fost prima operaţie realizată în cadrul unui spital din România dotat cu un asfel de aparat. În alte centre din ţară s-au mai făcut intervenţii, însă demonstrative, acestea neavând în dotare aparate laser. Tehnologia laser costă pe piaţă 100.000 de euro, însă spitalul clujean a obţinut-o pentru 25.000 de euro, fonduri care au provenit de la Consiliul Judeţean în subordinea căruia se află unitatea medicală. Preşedintele Horea Uioreanu a promis chiar că va continua, începând cu 2014, să aloce fonduri pentru datarea cu aparatură performantă a unităţilor medicale clujene din subordine.
"Intervenţia laser pe metastazele pulmonare schimbă pronosticul şi speranţa de viaţă a pacientului cu cel puţin 12 luni. Este vorba despre o şansă pentru pacienţii cu metastaze pulmonare. În mod normal, ei sunt trimişi la chimioterapie. Metastazele sunt greu influenţate de aceasta. Este chiar o revoluţie ce încercăm noi la Cluj", a evienţia beneficiile operaţiilor laser, doctoral Nicolau. Tehnologia laser pentru intervenţiile chirugicale miniinvazive, faţă de chirurgia toracică clasică, permite intervenţia în vederea extirpării tumorii, cu avantaje reale pentru pacienţi: scurtarea duratei spitalizării, ameliorarea confortului de viaţă, scăderea durerilor postoperatorii, recuperare mai rapidă, rată mai mică a complicaţiilor după operaţie.