Lider PNL, medic veterinar din Cluj: "Pesta porcină africană, răspândită de oameni neinformaţi şi fără încredere în autorităţi"

Lider PNL, medic veterinar din Cluj: "Pesta porcină africană, răspândită de oameni neinformaţi şi fără încredere în autorităţi"

Deputatul PNL Adrian Oros, medic veterinar de profesie, susţine că răspândirea pestei porcine africane a fost făcută de oameni, care nu au fost informaţi şi nu au avut încredere în autorităţi, astfel că au ascuns faptul că au animale bolnave în gospodării, le-au sacrificat şi au vândut animalele în alte judeţe.

Vicepreşedintele PNL Adrian Oros a declarat, la Cluj-Napoca, că virusul pestei porcine a fost adus în Satu Mare şi Tulcea de către mistreţii din Ucraina.

„Virusul pestei porcine a trecut şi trece dintr-un judeţ într-altul nu prin mistreţi, ci prin oameni sau prin mijloace de transport. Oamenii nu au avut încredere în autorităţi. Primul focar din acest an apărut în 10 iunie în Tulcea şi abia în 28 iunie s-a convocat Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, şi abia atunci au ieşit public şeful ANSVSA şi ministrul Agriculturii. Oamenii au ascuns faptul că aveau în gospodării animale bolnave, le-au sacrificat şi au vândut animalele, le-au transportat dintr-un judeţ în altul, astfel că pesta porcină africană a cuprins 7 – 8 judeţe. Mistreţii da, au adus boala din Ucraina în Satu Mare anul trecut, şi în Tulcea, dar răspândirea bolii s-a făcut de către om pentru că oamenii nu au fost informaţi şi nu au avut încredere”, a spus Oros.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX ce efecte au măsurile de dezinfectare prin instalarea de covoraşe pe drumuri şi spălarea roţilor autovehiculelor cu diferite substanţe, Adrian Oros a spus că acestea au efect, dacă pe drum trec doar autovehicule.

„Dar dacă în portbagaj sunt animale vii din zone în care evoluează pesta porcina africană sau sunt produse din carne sau carne din animale sacrificate după ce au prezentat semnele de boală, virusul va trece. Autorităţile sunt incapabile să gestioneze problema pestei porcine africane iar măsurile tardive şi incomplete trădează incompetenţa Guvernului şi alte interese”, a conchis deputatul liberal.

Comenteaza