"Malaria de aeroport", fenomenul care te poate afecta chiar dacă nu ajungi în zone endemice/ Boala poate duce la deces în doar 24 de ore
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Apr 2023, 10:52
- Sănătate
- Ascultă știrea
Malaria se răspândește în mare parte la oameni prin mușcăturile unor țânțari Anopheles infectați, dar și prin transfuzia de sânge și acele contaminate.
Primele simptome ale bolii pot fi ușoare, similare cu multe boli febrile. Medicii atrag atenția că lăsată netratată, boala se poate acutiza și, mai grav, poate duce la deces în doar 24 de ore.
Potrivit managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”, malaria este o boală acută, cu debut brusc după o expunere în zona endemică fără folosirea profilaxiei recomandate sau folosirea acesteia în mod incorect, scrie rohealthreview.ro.
„De obicei, debutul brusc este febra, principalul simptom, la care pacienții pot asocia frisoane, dureri musculare, dureri de cap. După acestea, în cazurile mai grave, mai pot să apară icter (îngălbenirea tegumentelor și mucoaselor), manifestări hemoragice, tulburări respiratorii, tulburări de conștiență.
Sunt relatate în ordinea gravității, dar cele mai frecvente rămân febra și frisoanele pe care pacienții, dacă sunt instruiți cum trebuie, le adresează în primul rând la medicul specialist când vin dintr-o călătorie; dacă nu sunt orientați cum trebuie, e posibil să confunde aceste simptome cu semne de așa-i să răceală și să piardă timp prețios până când i se pune un diagnostic și un tratament corect”, a spus pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.
Conform medicului, falciparum este cea mai gravă formă de malarie: „Din experiența noastră clinică, un pacient cu malarie la care au trecut mai mult de cinci-șase zile fără un diagnostic și un tratament corect în special, are un risc vital”.
„Malaria de aeroport”, fenomen care poate afecta și oamenii care nu tranzitează zone endemice
Simin Aysel Florescu a atenționat și asupra unor situații în care anumiți pacienți care nu au avut contact cu vreo țară cu risc, pot ajunge să fie diagnosticați cu malarie: “Țânțarii infectați pătrund în anumite avioane din zonele endemice și ajung în aeroporturi din diferite țări, România de exemplu, unde pot infecta anumite persoane”.
Specialistul a exemplificat acest gen de situații cu un caz din Italia, al unei fetiție de doar patru ani, internate cu diabet: „Starea ei s-a agravat foarte rău, a murit și nimeni n-a realizat decât postmorten. La analizele de sânge au remarcat că de fapt avea malarie cerebrală, o formă foarte gravă. Italia da? Deci fetița nu plecase niciodată din țară. Dar în spital se mai aflau doi bolnavi cu malarie. Deci vectorul era în jur și a rămas un întrebarea dacă s-a transmis boala printr-un act infectat sau printr-un țânțar infectat.”
Potrivit specialistului, nu există niciun motiv pentru care anumiți pacienți s-ar putea considera mai puțini expuși la riscurile malariei: „Aș spune că toată lumea este la fel de vulnerabilă. Diferența este dată de câteva aspecte: de utilizarea chimioprofilaxiei – profilaxia, dacă este utilizată corect, ne apără în proporție de peste 95%”, a mai menționat, pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.