Manager de criză al OMS: E foarte important să se facă testarea devreme/Trebuie întărit rolul medicilor de familie

Manager de criză al OMS: E foarte important să se facă testarea devreme/Trebuie întărit rolul medicilor de familie

Reprezentanţii OMS care se află în România continuă discuţiile în teritoriu, atât cu factorii de decizie, cât şi cu oamenii. Aceștia subliniază importanţa testării şi a vaccinării împotriva COVID.

„Am văzut o mulţime de lucruri, am stat de vorbă cu mulţi oameni, însă acum ne-am întors pentru a aprofunda ceea ce ştim şi, de asemenea, să ne uităm la câteva soluţii, să vedem dacă acestea ar funcţiona în teren. (…) Sunt mai multe provocări şi soluţii, o parte dintre cele pe care le-am discutat se referă la capacitatea de testare şi accesul la acestea. (…) testarea din timp este extrem de importantă, este important să fii introdus în sistem cât mai devreme dacă este nevoie”,  a subliniat, medicul Heather Papowitz, manager de criză, de la Biroul OMS Europa, într-o declaraţie de presă la un centru de vaccinare împotriva COVID-19 din Braşov.

Totodată, expertul OMS a subliniat că trebuie întărit rolul medicilor de familie şi trebuie ca acestora să li se ofere instrumentele şi resursele necesare pentru a se implica în testare şi vaccinare.

„Ne-am uitat la sistemul de sănătate, de la asistenţa primară şi până la cea spitalicească, şi trebuie să întărim cu adevărat acel nivel primar, al medicilor de familie, şi să ne asigurăm că li se dau resursele, uneltele de care au nevoie pentru ca oamenii să fie diagnosticaţi din timp şi pentru ca apoi ei să comunice, împreună, să îi convingă să se vaccineze”, a spus dr. Papowitz, conform rohealthreview.ro.

Totodată, dr. Papowitz a subliniat, în urma vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, că autorităţile trebuie să se asigure că există personal suficient şi toate dotările, materiale medicale necesare în sistemul spitalicesc.

„Lucrează 24/7, cu UPU, cu ATI la capacitatea deplină şi cu paturile ocupate în totalitate. Trebuie să găsim soluţiile ca oamenii să ajungă în locul potrivit, să primească îngrijirea medicală de care au nevoie, să ne asigurăm că avem personal şi dotări suficiente. Acestea sunt provocările şi ei fac o treabă minunată”, a spus expertul OMS referitor la activitatea din SCJU Braşov.

Comenteaza