Medicii clujeni, despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: "A venit cu septicemie. Concluzia a fost foarte clară: trebuie îndepărtate proteza de la ghenunchi și stimulatorul cardiac"

Medicii clujeni, despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: "A venit cu septicemie. Concluzia a fost foarte clară: trebuie îndepărtate proteza de la ghenunchi și stimulatorul cardiac"

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj Napoca au afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic avea septicemie când a fost adus la cardiologie.

Medicii de la Institutul Inimii spun că Florin Piersic a fost transferat la București la cererea familiei, care a dorit ca actorul să fie tratat în continuare de medicul ortoped care i-a făcut operația inițială de protezare a ghenunchiului și spun că la plecarea din spitalul clujean starea sa de sănătate era ameliorată. 

”Vreau să specific aici faptul că pacientul a fost transferat la Bucureşti pentru a fi executată procedura ortopedică. A rezultat această decizie în urma discuţiilor între ortopedul din Cluj, care a efectuat prima intervenţie şi ortopedul care a efectuat prima intervenţie la Bucureşti, cei doi au discutat, s-a decis că această intervenţie poate fi efectuată şi la Cluj, şi la Bucureşti, urmând ca familia să decidă unde doreşte să se efectueze această intervenţie. Deci, ortopedul din Cluj nu a refuzat să facă această intervenţie, a spus, da, o fac, dacă familia doreşte acest lucru. Eu am luat legătură atunci cu medicul ortoped din Bucureşti, a spus, bine, să fie transferat, îl preiau la Bucureşti, dar mai întâi să fie internat la Balş pentru a fi evaluat din punct de vedere infecţios. Eu am discutat cu domnul profesor Străinu Cercel să mi se dea acordul pentru transfer, dânsul a fost de acord”, a explicat dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii,  într-o conferinţa de presă. 

Doctorul Horia Roşianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, a precizat că, la internarea în Institutul Inimii, actorul avea septicemie generalizatăi și a precizat că, pentru a se rezolva problema, trebuiau îndepărtate toate focarele de  infecţie.

„Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a spus dr. Horia Roşianu.

Medicul a explicat că, în urma investigațiilor care i-au fost făcute, echipa medicală care s-a ocupat de actor a decis ca stimulatorul cardiac să fie extras, însă înainte de intervenție, actorul a trebuit supus unui tratament cu antibiotice. 

„I-am făcut o vizită amănuțită domnului Florin Piersic și concluzia noastră a fost foarte clara: trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție - proteza de genunchi și sau sondele și stimulatorul cardiac. Teoretic, ambele ar trebui îndepărtate ca să poți rezolva problema infecției septice. Și atunci, ca să nu mai rugim lucrurile, am decis să facem această manoperă. Bineînțeles, după ce ne-am blindat, ca să zic așa, cu o echipă extrem de bine formată. Și îi mulțumesc și domnului manager și domnului director Adrian Molnar pentru ajutorul pe care ni l-a acordat. Am reușit să strângem până duminica dimineața o echipă formată din 11 colegi. Așa cum cred că am spus-o și ieri, în condiții de liniște, cu meticulozitate, am abordat această intervenție pe care am efectat-o într-un tip record în 45 de minute”, a detaliat Horia Roşianu.

Acesta a afirmat că Florin Piersic nu a contactat infecția în Spitalul Militar din Cluj și că la originea acesteia ar putea fi mai multe cauze, inclusiv de la o branulă pe care o avea actorul. Conform unor informații, branula i-ar fi fost montată acasă și ar fi purtată de artist mai multe zile, peste termenul recomandat în cazul unor astfel de dispozitive medicale: „La Spitalul Militar, din câte știm, a fost internat cu o stare septicemică, cu o infecție generalizată în organism. Infecția nu a luat-o de acolo. Deci a intrat infectat în Spitalul Militar și de aceea a fost internat pe secția de boi infecțioase acolo pentru a fi tratat. (...) E foarte greu de spus exact de unde a pornit (infecția - n.red.), care a fost poarta de  intrare, că a fost branulă... poți să faci o infecție septicemică cu plecare din zona genito-urinală, poate fi un abcces dentar care să dea așa ceva, pot fi alte leziuni cutanate care reprezintă o poartă de intrare și care la 88 de ani să-ți dea o infecție generalizată în organism”.

Medicul a adăugat și că nu a fost niciun fel de întârziere în ceea ce privește intervenția de extragere a simulatorului cardiac și a precizat, totodată, că Institutul Inimii din Cluj-Napoca este la fel de bine dotat ca și cele din vestul Europei.

„N-a fost niciun fel de întârziere, cum s-a vehiculat în presă, că s-ar mai fi temporalizat 2-3 zile extragerea sondelor care, așa cum am precizat, nu este deloc o intervenție banală. Trebuie să o pregătești cu multă minuțiozitate. Deci, nu am fost nici o clipă și nu ne-am simțit și nu suntem nici o clipă depășiți, nici de partea de materiale și nici de tehnicitate. Avem o situație care ne permite să spunem că suntem la fel de bine dotați, la fel de bine pregătiți ca și centrelei de la Viena sau de la Berlin. Nu am fost depășiți nici o clipă, deci să fim bine înțeleși, nu trebuie să alergăm nici la Viena, nici la Paris, nici în alte părți pentru asemenea proceduri, avem toată logistica în țară, avem toată logistica aici, la Cluj”, a spus Roșianu.

Întrebat cât de gravă este infecţia și dacă îi poate pune viaţa în pericol actorului Florin Piersic, medicul Adrian Molnar a răspuns că „este o situaţie destul de severă”, care, da, îi pune viața în pericol.

Florin Piersic a fost transferat, marţi seară, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac. Marţi seară, actorul a fost transferat de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO.

Comenteaza