Mesajul unor români al căror copil a fost înțepat de o MEDUZĂ MOV în Grecia

Mesajul unor români al căror copil a fost înțepat de o MEDUZĂ MOV în Grecia

Meduzele mov au invadat mările grecești, provocând îngrijorare atât în rândul autorităților elene, cât și al turiștilor. O familie de români le transmite conaționalilor: ”Informați-vă despre primul ajutor în caz de înțepătură a meduzei mov”. 

Multe dintre plajele Mediteranei sunt pline de meduze, iar o simplă înțepătură poate strica concediul pe care turiştii l-au așteptat atât de mult. Apă cristalină, turcoaz și nisipul fin pot cuceri inima oricui. Dar, totuși, înainte de a începe o zi fantastică la plajă alături de cei dragi, ar fi recomandat ca turiştii să acorde o atenție specială informațiilor venite din partea autorităților sau a salvamarilor despre starea plajei, care pot oferi informaţii cu privire la prezența meduzelor în apele din zonă.

O familie de români a trecut prin clipe de coșmar în timp ce se afla în vacanță în Grecia după ce copilul lor în vârstă de 10 ani a fost înțepat de o meduză mov, imediat ce a intrat în marea Mediterană. Copilul fiind alergic, iar plaja fiind una sălbatică, familia era destul de departe de un medic, a scris ziare.com

Mama copilului a povestit întâmplara în speranța că alți români vor fi mai precauți și se vor documenta înainte de a intra în Mediterană, mai ales dacă au probleme de sănătate. ”(...) anul acesta Mediterana ne-a primit altfel, iar lipsa noastră totală de informare prealabilă a dus la una din crizele pe care niciun părinte nu și le dorește.

Când ai un copil alergic, înțepat de o meduză mov, la 10 secunde de când a intrat în apă, pe o plajă sălbatică, la kilometri buni de prima localitate, iar tu nu știi nimic despre ce ar trebui să faci, vacanța multdorită se poate schimba într-un coșmar într-o secunda. Informați-vă despre primul ajutor în caz de înțepătură a meduzei mov. Nu de alta, dar sunt peste tot în Mediterană și fac ravagii, iar doctorii pot fi foarte departe”, a scris femeia pe Facebook.

Observatorul Elen al Biodiversităţii a propus deja o trusă de prim-ajutor pentru plajă. Specialiștii greci spune că este bine să avem la noi următoarele obiecte pentru a îndepărta rapid efectele eventual neplăcute ale înțepăturii de meduză:

- Un card de plastic (de ex. - card de credit vechi).
- O pensetă.
- O cană, un recipient similar.
- Plic cu bicarbonat de sodiu (n.r. - se amestecă în proporție de 1:1 cu apă de mare).
- Pastile/unguente antihistaminice.

Pașii pentru îngrijirea rănii:
- Se spală rana cu grijă cu apă de mare, fără a freca zona înțepăturii;
- Dacă este posibil, aplicați un amestec de apă de mare și bicarbonat de sodiu, timp de două minute pentru a opri orice secreție suplimentară de venin din eventualele resturi de celule tentaculare rămase pe piele;
- Folosim un card bancar din plastic sau ceva similar (și nu mâinile) pentru a îndepărta amestecul de bicarbonat de sodiu, precum și orice reziduu de pe piele.
- Aplicați gheață pe înțepătură timp de 5-15 minute. Gheața, sau chiar o băutură răcoritoare cu gheață, ar trebui să fie într-o pungă sau altă carcasă, cum ar fi o cârpă sau un tricou.
- Verificați dacă durerea s-a diminuat și, dacă este necesar, aplicați din nou gheață pentru încă 5-15 minute.
- Dacă durerea persistă, consultați un medic sau farmacist pentru a vă prescrie analgezice sau creme antiinflamatoare (cum ar fi 3-4% lidocaină și hidrocortizon).
- NU înfășurați strâns locul înțepăturii cu bandaje, NU folosiți oțet, NU apă proaspătă, NU alcool, NU amoniac.

Comenteaza