Ministerul Sănătăţii a lansat un program pentru îmbunătățirea calității mâncării în spitale

Ministerul Sănătăţii a lansat un program pentru îmbunătățirea calității mâncării în spitale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri lansarea programului "Hrană bună şi sigură pentru pacienţi", care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale acolo unde există şi dotarea acestora.

Ministrul Rafila a precizat că s-au făcut evaluări privind hrana în 252 de spitale publice, iar datele arată că majoritatea aveau servicii de catering.

"Majoritatea spitalelor evaluate, două treimi, aveau catering. Doar o treime aveau bucătării proprii. De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului... Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii", a spus ministrul Alexandru Rafila, vineri, a Spitalul Universitar București, în cadrul unei conferințe de presă.

"Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro. (...) Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect. Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor", a explicat ministrul Rafila.

 De asemenea, acesta a spus că este foarte importantă și prezentarea mesei. 

"Componenta aceasta de hrănire a pacienților e foarte importantă pentru că ea nu se referă numai la numărul de calorii, se referă la calitatea și diversitatea hranei, dar și la un lucru care le scapă multora - este modul de preparare și mai ales de prezentare a hranei - mâncarea poate fi prezentată frumos, poți să ai exact aceleași produse prezentate în două moduri diferite - într-o veselă frumoasă, de bună calitate  sau pur și simplu aruncată pe o farfurie. Avem, deci, nevoie nu doar de nutriționist, ci și de o persoană care să supravegheze, să cunoască modul în care hrana poate fi înmânată pacienților ", a precizat ministrul Sănătății.

Comenteaza