Ministrul Rafila, despre dosarul medicilor acuzați de OMOR CALIFICAT: „Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie”

Ministrul Rafila, despre dosarul medicilor acuzați de OMOR CALIFICAT: „Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie”
| Foto: Profimedia Images / Digi24.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, joi, dacă crede că ar trebui să renunţe la funcţia de ministru în urma acuzaţiilor de omor cu premeditare de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București sunt acuzate de omor cu premeditare, iar două asistente sunt cercetate pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii verifică în acest caz în total 17 decese înregistrate în perioada 4-7 aprilie la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuze.

Deci din punctul ăsta de vedere nu am de ce să demisionez, noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multă emoţie, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în nicun fel nici să controlăm, nici să influenţăm...

Pentru că încă ceva, e un lucru pe care vă rog să-l reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului, nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de digi24.ro, joi când a fost întrebat dacă nu ar trebui să demisioneze. 

Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu îi cere ministrului Rafila „să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital”. „Dacă l-a dat, dacă nu cumva a făcut doar figurație la tv, în luna aprilie, spunând aceeași poezie pe care o spune de fiecare dată «am trimis corpul de control». În Ordinul de ministru ar trebui să scrie exact ce anume a cerut domnul ministru Rafila să fie controlat la spitalul Sf Pantelimon. E un document important, care ar clarifica multe lucruri”, mai afirmă politicianul.

Voiculescu mai scrie: „De ce avem atât de multe instituții de control și supra-control în sănătate dacă 99,99% din nenorocirile din spitale rămân neelucidate? De ce ar fi făcut două femei în floarea carierei crimele de care sunt acum acuzate de către procuror? De ce trei… nu una, nu două, ci trei organe de control, din aprilie și până azi nu au putut răspunde pertinent la o întrebare de bun simț: ce s-a întâmplat acolo?”.

Comenteaza