Ministrul Sănătății anunță controale la centrele de vaccinare: Unii au sărit peste rând

Ministrul Sănătății anunță controale la centrele de vaccinare: Unii au sărit peste rând

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a se verifica dacă sunt respectate regulile.

Voiculescu a spus că 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare, pentru că oamenii merg direct la centre neinformatizate şi se vaccinează, ceea ce reprezintă o ”vulnerabilitate”.

”În perioada următoare, MS şi CNCAV va trebui să vegheze la două vulnerabilităţi – 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare. Există 30% dintre oameni care sunt în Registrul Naţional de Vaccinare şi nu sunt în platforma de programare. Sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizare aşa cum s-ar cuveni, unde lucrurile se fac încă pe hârtie și după ce ești notat în Registrul Național de Vaccinare, datele se varsă, ca să spun așa, astfel încât să fi programat pentru rapel. Faptul însă că oameni nu se programează în platformă şi merg direct la centru și sunt înregistrați în rând reprezintă o vulnerabilitate pe care am semnalat-o CANCAV, respectiv colonelului Valeriu Gheorghiţă. 30% este mult , trebuie să mergem cât mai mult către o digitalizare şi clarificare a procesului respectiv”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, în conferinţă de presă de la Palatul Victoria.

Voiculescu a precizat că sunt circa 1.350 de persoane înregistrate în platformă care sunt marcate ca făcând parte din etapa a treia şi că se vor face verificări. 
 
”Trebuie să transparentizăm procesul. Am descopetit că între 15-23 sunt 1.353 de persoane eligibile în etapa a treia, ar putea fi eroare sau o sărire peste rând. Știm că unii au sărit peste rând. (...) S-ar putea să fie din cauza unor erori. În momentul acesta avem mai puţine doze de cât am avea nevoie. Important e ca autorităţile să nu rămână pasive. În principiu şi în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili. Se vor face echipe mixte de control formate din Corpul de control al MS şi DSP pentru a afla cum stau lucrurile referitor la vaccinare. Ne trebuie sancţiuni. Am vorbit cu premierul despre introducerea unor sancţiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia adoptată de Guvern e respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment îi putem atenţiona de cercetări disciplinare”, a precizat ministrul. 

Totodată, ministrul Sănătății a spus că centrele de vaccinare cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise. "Avem, în acest moment, mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa, centrele cu circuit închis înseamnă că doar anumite categorii se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Ne îngrijorează pentru că - fie merg mai multe vaccinuri câtre centrele închise, vaccinuri care pleacă astfel de la persoanele vulnerabile către alte categorii ale populației - ceea ce nu este doar imoral, ci și ilegal, mai departe, însă, dacă vaccinurile nu sunt alocate către aceste centre, atunci vom avea centre care funcționează și cheltuie banul public fără să vaccineze. De aceea MS va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să reevalueze, cu două opțiuni - fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. Excepțiile trebuie să fie bine justificate. O excepție ar putea fi să păstrăm puține centre pentru rapelurile necesare în spitale. (...) E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, pentru că doar așa salvăm vieți, restul, cu tot dragul, ar trebui poată să mai aștepte", a mai spus Voiculescu.

Comenteaza