Mortalitatea prin cancer, redusă cu 30% prin renunţarea la fumat

Mortalitatea prin cancer, redusă cu 30% prin renunţarea la fumat
Medicii oncologi au dezbătut la Cluj, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, modul în care legea antifumat ar putea să aducă beneficii şi în segmentul reducerii mortalităţii din cauza cancerului.

Cancerul pulmonar, alături de cancerul mamar, reprezintă cele mai des întâlnite formă de cancer în România, susţin medicii oncologi.

"Simpla renunțare la fumat ar scădea mortalitatea prin cancer cu 30%. Generația tânără fumează în România într-un procent absolut îngrijorător. Această modificare legislativă (legea antifumat, n.red) alături de întărirea mesajului <<Poți să renunţi în a-ţi face rău>> sper să contribuie în viitorul apropiat la o scădere a incidenței şi ulterior a mortalităţii prin cancer", a menționat Gabriel Kacso, preşedintele Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală, citat de agerpres.ro.

În România, doi din zece români îşi pierd viața din cauza tumorilor maligne. Din totalul deceselor cauzate de cancer, 17% sunt produse de cel mamar, în cazul femeilor, iar în cazul bărbaţilor, de cancerul bronho-pulmonar, în pondere de 27,3%. De asemenea, peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt depistate în stadii avansate.

 

Comenteaza