MS: Anual, 60.000 de români suferă anual un accident vascular cerebral/ Semnele unui AVC

MS: Anual, 60.000 de români suferă anual un accident vascular cerebral/ Semnele unui AVC

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătăţii.

29 octombrie este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, "un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an", arată ministerul Sănătății.

Anul acesta, MS a introdus un atestat de studii complementare, care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenţionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională actele normative pentru un nou program de Acţiuni Prioritare, prin care se va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienţilor cu AVC în secţiile de neurologie. Anumite categorii de pacienţi care în prezent nu beneficiază de iniţierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcţională, vor fi ajutaţi să-şi recâştige mobilitatea, îmbunătăţindu-şi astfel calitatea vieţii.

Ministerul Sănătăţii susţine că Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare va mări accesul la prevenţie şi la tratament pentru pacienţii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale MS, împreună cu experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

În cursul acestui an, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat declaraţia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC şi tratarea acestora în centre specializate (unităţi "stroke").

 Cum recunoști semnele unui AVC

Accidentul vascular cerebral este o problemă medicală serioasă care pune viața în pericol, iar, din păcate, de multe ori incidentul este subestimat sau neidentificat, ceea ce face ca pacienții să ajungă să primească tratament uneori prea târziu. Pentru că tratamentul are eficiență maximă dacă AVC-ul este diagnosticat în primele câteva ore de la debutul simptomelor, este important să știm să îl identificăm rapid când se produce. Pentru asta există o metodă simplă și rapidă: F.A.S.T. (rapid)

Așadar, dacă suspectezi că cineva a suferit un AVC, fă-i repede (F.A.S.T.) următorul test:

F – Face (Fata) – Cere persoanei să zambească. Ti se pare că fata e asimetrică sau gura e cazută intr-o parte?

A - Arms (Brate) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brate deasupra capului. Unul dintre ele ramane inert sau mai jos decat celălalt?

S – Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să spună câteva cuvinte. Nu poti distinge ce zice sau vorbeste ciudat, pare că nu te înțelege ce-i spui?

T – Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112! Persoana trebuie să ajungă cat mai repede la spital, spune-i operatorului ca suspectezi ca aceasta a suferit un AVC si transmite-i ora la care au aparut primele simptome.

Alte simptome care apar în cazul unui AVC pot fi:

- slăbiciune, amorțeală sau paralizie a feței, brațului sau piciorului pe una sau pe ambele părți ale corpului
- amețeli, pierderea echilibrului sau o cădere inexplicabilă
- pierderea vederii, estomparea bruscă sau scăderea vederii în unul sau ambii ochi
- dureri de cap severe ori modificări inexplicabile în modelul durerilor de cap
- dificultate la inghitire.

Comenteaza